Translate

Restaurang Grodan

Kungliga Operan

Boka bord

Eller vår systerkrog

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

Varmt välkomna! ​

Meny

Förrätter

Entrees

Gratinerade sniglar

175 kr

Persilja, citron, fänkål, pastis, surdegsbröd

Hörner Grauburgunder Steinbock

Pfalz, Tyskland

143 / 570 kr

Burrata

185 kr

Inlagda tomater, oliver, aubergine, rostade pumpakärnor

Pommery Brut Royal Rosé

Champagne Frankrike

205 / 1195kr

Löjrom

305 / 385 kr

Löjrom (30g/50g), gräddfil, rödlök, brioche

Pommery Apanage Blanc de Blancs

Champagne Frankrike

205 / 1195kr

Boquerones

155kr

Surdegsbröd, rostad vitlök, manchego

Arbois Savagnin Ouillé Savagnin

Jura, Frankrike

185 / 740 kr

20 g svensk störkaviar från Småland

395 kr

Gräddfil, rödlök, smörstekt brioche, citron

Handskuret oxinnanlår

195 kr

Stenbitsrom, dill, pepparrot, gräddfil och rostad kavring

2021 Dománe Wachau, Grüner Veltliner Smaragd

Achleiten, Österrike

295 / 1190 kr

Vit sparris

225kr

Inkokt vit sparris, stenbitsrom, hollandaisesås, krispig potatis

Gentleman Riesling

Rheingau, Tyskland

150 / 600 kr

Klassisk Biff Tartar

185 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise

Arbois Rouge Tradition, Domaine Rolet,

Jura Frankrike

185/740 kr

Tupplevermousse

175 kr

Pistaschnötter, smörstekt brioche, päron och fänkålschutney

Pommery Apanage Blanc de Blancs

Champagne Frankrike

205 / 1195kr

Grodans skaldjur

Fruits de Mer

Hummer (Vid tillgång)

290 / 440kr

Kokt eller gruyèregratinerad, serveras med citron, dill och toast

Halv krabba

165 kr

Hovmästarsås och rostat bröd

Räkor 200g (Vid tillgång)

185 kr

Aioli och rostat bröd.

Havskräftor 150G

195 kr

Aioli, citron och rostat bröd

Skaldjursplatå

855 kr

1/2 hummer, 1/2 krabba, 1 havskräfta, Ostron Super chironfils no3, Fine de clarie Lafosse nr 3 och en näve räkor. Serveras med hovmästarsås, schalottenvinägrett, majonnäs och rostat bröd.

Husets Champagne

Pommery Brut Royal

Champagne Frankrike

185 / 990 kr

Ostron

Chironfils Nr 3

40 kr/ 1 st, 180 kr / 6 st

Serveras med migonette, citron och fermenterad chilisås

Garnityr

Caesarsallad

60 kr

Bearnaisesås

30 kr

Pommes frites

40 kr

Vitlöksbröd

50 kr

Tomat- och löksallad

50 kr

Kött

Viandes

Biff Rydberg

375 kr

Tärnad stekt oxfilé, tärnad stekt potatis, bräserad lök, senapscrème och äggula

Rigal La Nuance Malbec,

Cahors, Frankrike

174 / 695 kr

Klassisk Biff Tartar

255 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise

Arbois Rouge Tradition, Domaine Rolet,

Jura Frankrike

185/740 kr

Entrecote

425 kr

Rödvinssås, bearnaisesås och pommes frites

Louis M Martini Cabernet Sauvignon

Kalifornien Usa

189 / 752 kr

Köttbullar

255 kr

Gräddsås, lingon, pressgurka och potatispuré

Ghost Pine Zinfandel

Kalifornien USA

160 / 640 kr

Kalvrygg

385 kr

Silverlök, kalvsky, ramslök, jordärtskocka. krokett smaksatt med toppmurkla och grönpeppar

Gravelly Ford, Pinot Noir

Kalifornien, USA

180 / 720 kr

Lunch v. 22

Dagens tips

170 kr

Serveras vardagar 11.00-14.00

Måndag

Kalvfrikadeller med pancetta, parmesanost, ramslöksveloute och potatispuré

Tisdag

Schnitzel cordon bleu med gröna ärtor, persilja, rödvinssås och stekt potatis

Onsdag

Laxqueneller med potatiskrisp, smörkokt purjolök, musselveloute och potatispuré

Torsdag

Kycklinggryta med gröna ärtor, rostad vitlök, citron och basmatiris

Fredag

Lammfärsbiffar med fetaost, bakad tomat, rosmarinsky och rostad potatis

 

Veckans vegetariska

170 kr

Halstrad chevreost, betor, dijonsenap, spenat, surdegsbröd, rostade pumpakärnor

Veckans fisk

265 kr

Sojagravad lax med ångat matvete, yuzu, chilipicklad kål och koriander

Veckans sallad

245kr

Räksallad, nobisdressing, avokado, ägg, gräslök, krutonger, fänkål, citron, haricots verts

Alltid på Grodan

Kalvlever

255 kr

Champinjoner, bacon, kaprisbär, äpple, portvinssås och potatispuré

Lemberg Pinot Noir

Western Cape Sydafrika

220 / 880 kr

Lövbiff

240 kr

Färskriven pepparrot, äggula och pommes frites

Carodorum Seleccíon Especial Reserva

Tempranillo, DO Toro Kastilien-León, Spanien

230 kr / 920 kr

Klassisk raggmunk

195 kr

Rimmat fläsk och rårörda lingon

Ghost Pine Zinfandel

Kalifornien USA

160 / 640 kr

Fiskgryta

265 kr

Räkor, musslor, aioli, krutonger

Nastl Grüner Veltliner Langenlois

Kamptal Österrike

160 / 640 kr

Fisk

Poissons

Helstekt rödspätta

365 kr

Gröna ärtor, pepparrot, ramslöks kapris, vårlök ängsyra, smörsås, färskpotatis

Martín Códax Albariño

Rias Baxias Spanien

152 / 610 kr

Bakad fjällröding

335 kr

Inkokt vit sparris, zucchini, färsk vitlök, smörsås, potatispuré

Domaine Louis Moreau, Chablis

Bourgogne Frankrike

190 / 760 kr

Raggmunk med löjrom

335 / 405 kr

Löjrom (30g/50g), crème fraiche, rödlök, citron

Pommery Apanage Blanc de Blancs

Champagne Frankrike

205 / 1195kr

Grodans skaldjurspasta

255kr

Linguini, vitt vin, räkor, musslor, pulpo, tomat, örter, citron

Nastl Grüner Veltliner Langenlois

Kamptal Österrike

160 / 640 kr

Sallad & Vego

Caesarsallad

225 kr / 245 kr

Majskyckling eller räkor.
Romansallad, caesardressing, parmesan, krutonger och bacon

Martín Códax Albariño

Rias Baxias Spanien

152 / 610 kr

Räksallad

245 kr

Nobisdressing, avokado, ägg, citron, haricots verts

Ultimate Provence,

Frankrike

173/690 kr

Gröna raggmunken

225 kr

Champinjoner, ostronskivling, västerbottensost, rårörda svartavinbär, gräddfil

Carodorum Seleccíon Especial Reserva

Tempranillo, DO Toro Kastilien-León, Spanien

230 kr / 920 kr

Kroppkakor

245 kr

Svampfyllda kroppkakor, brynt smör, lingon, grön sparris, mangold

Louis M Martini Cabernet Sauvignon

Kalifornien Usa

189 / 752 kr

Hors d'œuvre

Marconamandlar

70 kr

Pimiento

70 kr

de Padron

Txistorra

85 kr

Baskisk chorizo

Oliver

60 kr

Potatischips

95 kr

Gräddfil, ramslök, stenbitsrom

Dessert

Osttallrik

180 kr

3 franska ostar från Androuet med tillbehör

PAVLOVA

130 kr

Passionsfruktscurd, hallon, lättvispad grädde

2021 Ojai Sweet Riesling, Central Coast

Kalifornien, USA

50kr / cl

Chokladbrownie

135 kr

Kaffeglass, valnötter och riven fudge

2017 Kracher Zweigelt Beerenauslese

Burgenland, Österrike

25 kr / cl

CRÈME BRÛLÉE

110 kr

Bourbonvanilj

2011 Blaxsta Apple Ice Wine

Södermanland, Sverige

50 kr / cl

Glass coupe

80 kr eller 45 kr / kula

2 kulor valfri glass/sorbet med knäckflarn

2008 Tokaj Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos (1)

Ungern

24 kr / cl

Tryffel

39 kr / st
Espresso/Macchiato

Enkel/dubbel

32 kr/48kr

Blåbär- & jordgubbspannacotta

140 kr

Inkokta rabarber, mjölksorbet, vit miso och punsch karamell

2008 Tokaj Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos (1)

Ungern

24 kr / cl

Gruppmenyer

Grodan kan ta emot gruppbokningar från fjorton personer. Vi erbjuder två olika menyer att välja emellan och för att uppnå bästa upplevelse, service och kvalitet på er beställning gäller en och samma meny för hela sällskapet förutom matallergier och vegetarisk kost. Om ni inte finner våra menyer tillfredsställande så går det att komponera en egen meny utefter vår à la carte meny, hör gärna av er till oss så hjälper vi gärna till. Vi önskar få förbeställningen minst fyra dagar innan ankomst. Dryck, kaffe och avec kan självklart också förbeställas och vår sommelier hjälper gärna till. 

Frukost

I skålen

Havregrynsgröt

Äppelmos smaksatt med kardemumma & Grodans granola

78 kr

Yoghurt

Grodans granola eller Skuren frukt

79 kr

Råggrynsgröt

Havremjölk, jordnötssmör, banan, chiafrön

78 kr

Skuren frukt

89 kr

 

På fatet

Avokadomacka

Pocherat ägg, philadelphia. picklad rödlök & rostade solrosfrön

99 kr

Äggsmörgås

Kaviar, machesallad, syrad rödlök

88 kr

Kontinentalbricka

Rostat bröd, skivad ost, skinka, smör, apelsinmarmelad

79 kr

Bananpannkaka

Nutella eller Jordnötssmör

89 kr

Varm macka

Ost, skinka, dijonsenap, tomat

99 kr

Från hönan

Omeletter

- Gruyère & svartrökt skinka
- Tomat, ost & spenat
- Kallrökt lax & spenat

119 kr

Ägg Benedict

Smörstekt bröd med bräckt skinka, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise

134 kr

Ägg Royale

Smörstekt bröd med kallrökt lax, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise

142 kr

Ägg Florentine

Smörstekt bröd med bladspenat, pocherat ägg, hollandaise

132 kr

Äggröra

Serveras med bacon eller kallrökt lax, du väljer!

124 kr

Briochemacka

Äggröra med avokado och knaperstekt bacon

119 kr

 

Side orders

34 kr

Halv avokado

Kokt ägg

Halv grapefrukt

Croissant

Naturell eller med Nutella

Rostat bröd

 

Juicer

Tropicana

59 kr

Apelsin, äpple, grapefrukt

Virgin Mary

69 kr

Ingefärsshot

35 kr

Färskpressad apelsinjuice

69 kr

 

Kaffe/te

Bryggkaffe

43 kr

Te från Brunkullan

Svart, grönt eller rött

43 kr

Cafe Latte

55 kr

Cappuccino

49 kr

Espresso/Macchiato

Enkel/dubbel

32 kr/48kr

Välkomna in till vår, vid denna tidpunkt, stillsamma lounge eller bar och avnjut dagens kanske viktigaste mål - frukost!  Frukosten på Grodan serveras vardagar mellan 07,30 - 10,30.

Skriv ut menyn

COCKTAILS

5 cl, 175 kr

Coco Chanel

Vodka, Äpple, Citron, Cocos

Knickerbocker

Plantation grande reserve, Cointreau, Lime, Hallon, Socker

Smoke & Spice

Mescal, Vodka, Chambord, Lime, Socker, Firewater

 

 

French 75

Gin, Citron, Socker, Champagne

Farmland

Zubrowka, Likör 43, Äpple, Socker, Citron, Grädde

Docks

Grand reserva rom, Fläderlikör, Falernum, Citronjuice, Agave, Angostura Bitters

Grodans rum

Vi har flera olika rum anpassade för olika typer av stämningar.

Kyrkan

Namnet är inte helt opassande. Välvda tak, ett kyrkskeppsformat rum.......Altaret är dock ersatt med en hovmästarpulpet. Att sitta i Kyrkan är allt annat än en tyst företeelse; här har man god koll på ankommande och avgående sällskap till såväl matsal som bar.

 

Loungen

Mittemellan restaurang och bar ungefär. Avslappnat och informellt i mjuka fåtöljer. Bjuder in till samtal över en frukost eller en kopp kaffe. Utmärkt för en lunch eller ett glas av något gott med en gammal vän när man inte vill att alla andra gamla vänner ska dimpa ner bredvid.

 

Matsalen

Den franska matsalen är den klassiska delen där den ursprungliga restaurangen fanns. Tror vi, i varje fall. Kristallkronor, stukaturer och målningar vittnar om en annan tidsålder. En svunnen era då man lät måltiden göra anspråk på tiden. Vägkrogens antites skulle man kunna säga. 

 

 

Baren

Alltings hjärta. Där vägarna korsas. Meningen med Livet. Grodans bar är under ständig förändring. Frukostsamtal till doften av espressomaskinen. Smockfull lunch. Luftigt ljus på tidig eftermiddag. Högljudd afterwork. Sommartid öppnar vi upp fönstren till uteserveringen.  Grodans bar är ändå som en gammal vän. Men även gamla vänner följer med sin tid annars blir deras sällskap alltför förutsägbart, för att inte säga tråkigt.

 

Bakfickan

Många har inte ens sett den här delen av Grodan. Bakfickan gränsar mot bakgården och har stora, vackra fönster som släpper in ljuset när det behagar infinna sig. Samtidigt ser man in till kockar och kallskänkor och kan betrakta deras värv. Bakfickans bås underlättar för lite mer diskreta samtal. 

 

Chambre Separée

Vill ni sitta ostört? Fråga viskande efter bord 39 eller 48. Båda borden ligger rejält avskilda även om de är en del av restaurangen. Vinbaren har även ett avskilt bås för samma ändamål.

 

Vinbaren

Lokalen genomgick en total metamorfos för några år sedan. Här finns nu en välfylld vinkällare med närmare 400 viner att välja bland. Vinbaren är numera en naturlig del av restaurangen men också en suverän festlokal av alla de slag. Födelsedagsfirande, mingel, företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner på Grodan Grev Ture.

 

Uteserve­ringen

Markiserna har vevats ut, rosévinet är ställt på kylning och de lätta salladerna bringar oss i villfarelse att vi kommer att se helt okej ut på beachen i juli, vilket är lika sannolikt som mängdrabatt på Systemet. Vårkänslorna förstärks av de läppstiftsröda caféstolarna som har något lätt förföriskt över sig. Här på Grodan drar vi på infravärmen och plockar fram plädar redan när kvicksilvret masar sig över nollstrecket. Eftersom Grev Turegatan inte ligger på Rivieran, fegar vi ur och glasar in serveringen vintertid.

Våra festlokaler

Den här byggnaden har varit hem för fester sedan den tiden kalaspunchen levererades med häst och vagn med en kusk som gärna provsmakade av lasten. Ja, i slutet av 1800-talet öppnade engelsmannen Richard Tattersall ridhus med tillhörande klubb och restaurang i flera städer runt om i världen. Stockholm var givetvis med bland dem, varför det som idag är våra lokaler blev ett välbesökt etablissemang. Vi är många som också minns Bolaget och måndagsklubben! Vi misstänker att stammisarna redan på den tiden satte sin prägel på krogen. De två huvudsakliga lokalerna är Festvåningen samt Vinbaren varav den förra är klassiskt elegant medan Vinbaren känns modernt kontinental (betyder ungefär kontinentalt modern).

Läs mer om alla våra eventlokaler

Festvåning

Mitt i Stockholm, vid pulsen kring Stureplan, döljs en sal som talar sitt eget språk. Sällan har väl epitetet festvåning stämt in så väl. De här salarna (de är egentligen fyra stycken -en sal och tre salonger), från förra sekelskiftet har renoverats av den sortens kulturhantverkare som smyger i strumplästen och bär verktygen i mjukmadrasserad bag för att inte riskera repa ett stjärnparkettinlägg eller en spegelvägg.

 

De magnifika stuckaturerna, sidentapeterna, kristallkronorna och utsmyckningarna i guld och vitt, får andra östermalmsvåningar att, vid en jämförelse, se ut som de ingick 60- och 70-talets miljonprogram. Här arrangerar vi bröllopsmiddagar och andra grandiosa tillställningar under gnistrande kristallkronor. 172 lyckliga personer kan sitta otvunget med gott armbågsrum runt vackert dukade bord. (8 pers/bord). Festvåningen är alltså uppdelad på flera salar med skjutdörrar emellan. Därför kan man även träffas ett mindre sällskap för t ex en företagspresentation eller födelsedagsbjudning. Allt är möjligt. Grodans kockar sätter mer än gärna samman ett aptitligt menyförslag utöver de ordinarie.

 

Grodan disponerar festvåningen tillsammans med IVA Konferenscenter (som är en del av Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademien) som även har toppmoderna konferenslokaler i varierade storlekar i nära anslutning till festvåningen.

Eftersom det inte finns två fester som är exakt likadana så planerar ni upplägget för varje arrangemang tillsammans med vår bankettansvarige Larisa. festvaning@grodan.se 

Se vår menyer här:
Bankettmenyer

 

 

Vinbaren

Källaren genomgick en total metamorfos för några år sedan.  Vinbaren blir en suverän festlokal av alla de slag. Releasepartyn, mindre företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner från Grodan.

 

En trappa ned från Grodan göms en vinkällare med flera tusen vinflaskor. Där har du inget att hämta men däremot i Vinbaren intill. Under 90-talet gav denna lokal plats för några av världens främsta DJs, så som bl a Swedish House Mafia och Eric Prydz. Då i en helt annan skepnad och under namnet Cocktail Club. Nu för tiden är det dock betydligt stillsammare.

 

Här kan man sitta ett gäng på upp till 40 personer, äta något gott och dricka något ännu godare. Vad som inte är så känt är att den här baren är perfekt att hyra för t ex ett mingelparty, födelsedagskalas, representationsmiddag eller ett boksläpp. Några artister har även använt Vinbaren för releaseparty av ett nytt album.  Vid mingel kan man vara upp till 80 personer och fortfarande ha tånaglarna intakta när man hasar sig hem.

 

 

 

Välkommen att upptäcka Vinbaren under Grodan.

 

 

Skicka din förfrågan till grevture@grodan.se så berättar vi mer!

 

Se vår menyer här:
Gruppmenyer

 

Våra gruppmenyer serveras till minimum 14 personer och alla i sällskapet väljer samma meny,  förutom specialkost samt allergier. Vi behöver er förbeställning 4 dagar innan ankomst.

 

Hitta hit

Kontakt

Grev Turegatan 16, Stockholm
Telefon: 08-679 61 00
E-mail: grevture@grodan.se

Facebook: Grodan Grev Ture
Instagram: @GrodanGrevTure

Öppettider

Måndag
07.30- 22.00

Tisdag
07.30-22.00

Onsdag 
07.30-23.00

Torsdag
07.30-23.00

Fredag
07.30-01.00​

Lördag 
12.00-01.00

Söndag 
12.00-21.30

Avvikande öppettider
18/5
11.30-23.00
19/5 11.30-00.00​
5/6 11.30-22.00​
6/6
11.30-22.00​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev



Om oss

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800 - talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

 

Vi som äger Grodan är Mats, Clas och Jens Broström samt Peter Yllmark.

 

Grodan Grev Ture ingår i Groupe Grenouille tillsammans med Grodan Kungliga Operan och Strömterrassen i Operahuset.

 

 

Jobba på Grodan

På Grodan är vi ett glatt gäng med ett brinnande intresse för god mat och dryck. Vår uppgift är att varje enskild gäst ska känna sig speciell och lämna restaurangen mätt och belåten.

Vi söker alltid servitörer/servitriser och kockar med minst 5 års erfarenhet från a la carte servering.
Läs mer här.

Välkommen till Grodan!