Boka bord
Eller vår systerkrog
Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.
Varmt välkomna!
Meny
Förrätter
Löjrom
305 / 385 krLöjrom (30g/50g), gräddfil, rödlök, brioche
20 g svensk störkaviar från Småland
395 krGräddfil, rödlök, smörstekt brioche, citron
Carpaccio
225 krTunt skivad hängmörad oxfile, tryffel, hasselnötter, comté och picklad rotselleri
Västerbottens royal
185krLättstekta kantareller, krondillspicklad silverlök, karamellsten, röd endive och krispigt bröd
Gratinerade sniglar
175 krPersilja, citron, fänkål, pastis, surdegsbröd
Hummerbisque
195 krPicklade tomater, rättika, färskost, skaldjursmousseline och röd curry
Boquerones
155krinlagda kronärtskockor, rostat surdegsbröd och espelettepeppar
Klassisk Biff Tartar
185 krSilverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise
Grodans skaldjur
Hummer (Vid tillgång)
290 / 440krKokt eller gruyèregratinerad, serveras med citron, dill och toast
Halv krabba
165 krHovmästarsås och rostat bröd
Räkor 200g (Vid tillgång)
185 krAioli och rostat bröd.
Havskräftor 150G
195 krAioli, citron och rostat bröd
Skaldjursplatå
855 kr1/2 hummer, 1/2 krabba, 1 havskräfta, Ostron Super chironfils no3, Fine de clarie Lafosse nr 3 och en näve räkor. Serveras med hovmästarsås, schalottenvinägrett, majonnäs och rostat bröd.
Ostron
Fines de claire #3
40 kr/ 1 st, 180 kr / 6 stServeras med migonette, citron och fermenterad chilisås
Husets Champagne
NV Henriot Souverain Brut
Champagne Frankrike
195 / 1050 krHors d'œuvre
Marconamandlar
70 krPimiento
70 krde Padron
Txistorra
85 krBaskisk chorizo
Oliver
60 krLunch v. 40
Dagens tips
179 krServeras vardagar 11.00-14.00
Måndag
Bakad kyckling med oliver, ruccola, parmesan, tomatsky och rostad potatis
Tisdag
Viltfärsjärpar med pressgurka, svartvinbärsgele, gräddsås och potatispuré
Onsdag
Havets Wallenbergare med gröna ärtor, råhyvlad fänkål, brynt smör och potatispuré
Torsdag
Kalvgryta med salvia, tomat, gremolata och saffransris
Fredag
Bakad fläsksida med vaxbönor, rosmarinsky och alsacepotatis
Veckans vegetariska
179 krPocherat ägg med kronärtskocka, spenat och hollandaisesås
Veckans fisk
265 krBakad lax med grönkål, purjolök, dragon, forellrom, vitvinssås
Veckans sallad
235krChevresallad, friterad chevreost, bakade betor, dijonsenap, pumpa, rostade valnötter
Alltid på Grodan
Kalvlever
255 krChampinjoner, bacon, kaprisbär, äpple, portvinssås och potatispuré
Lövbiff
240 krFärskriven pepparrot, äggula och pommes frites
Klassisk raggmunk
205 krRimmat fläsk och rårörda lingon
Fiskgryta
265 krRäkor, musslor, aioli, krutonger
Garnityr
Caesarsallad
65 krBearnaisesås
35 krPommes frites
45 krVitlöksbröd
55 krTomat- och löksallad
55 krÅngade grönsaker
efter säsong
60 krKött
Biff Rydberg
385 krTärnad stekt oxfilé, tärnad stekt potatis, bräserad lök, senapscrème och äggula
Klassisk Biff Tartar
255 krSilverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise
Entrecote
425 krRödvinssås, bearnaisesås och pommes frites
Wallenbergare
275 krRårörda lingon, gröna ärtor, brynt smör, potatispuré
Oxkorv
285 krHöstäpple, calvados, bakad lök, rödvinssky, rotfruktscremé
Fisk
Helstekt rödtunga
345 krKronärtskockscremé, tomater, räkor, brynt smör och marcona mandlar
Bakad fjällröding
335 krSaffransaioli, chili, Blåmusselvelouté, rå hyvlade och kokta sensommar primörer
Raggmunk med löjrom
335 / 405 krLöjrom (30g/50g), crème fraiche, rödlök, citron
Grodans skaldjurspasta
255krLinguini, vitt vin, räkor, musslor, tomat, örter, citron
Sallad & Vego
Caesarsallad
225 kr / 245 krMajskyckling eller räkor.
Romansallad, caesardressing, parmesan, krutonger och bacon
Gröna raggmunken
235 krOstronskivling, champinjoner inlagda krusbär, Västerbottensost
Vegetariska kroppkakor
245 krkaramelliserad lök och comte serveras med calvadosflamberade äpple, lingon, svartkål och brynt sojasmör
Dessert
Ostar från Androuet
180 kr3 franska ostar med tillbehör
PAVLOVA
135 krPassionsfruktscurd, hallon, lättvispad grädde
CRÈME BRÛLÉE
115 krBourbonvanilj
Glass coupe
90 kr eller 50 kr / kula2 kulor valfri glass/sorbet med knäckflarn
Tryffel
39 kr / stVaniljpannacotta
145 krCitroncurd, rårörda blåbär, salt karamell och kokos
Gruppmenyer
Grodan kan ta emot gruppbokningar från fjorton personer. Vi erbjuder två olika menyer att välja emellan och för att uppnå bästa upplevelse, service och kvalitet på er beställning gäller en och samma meny för hela sällskapet förutom matallergier och vegetarisk kost. Om ni inte finner våra menyer tillfredsställande så går det att komponera en egen meny utefter vår à la carte meny, hör gärna av er till oss så hjälper vi gärna till. Vi önskar få förbeställningen minst fyra dagar innan ankomst. Dryck, kaffe och avec kan självklart också förbeställas och vår sommelier hjälper gärna till.
Frukost
I skålen
Havregrynsgröt
Äppelmos smaksatt med kardemumma & Grodans granola
78 krYoghurt
Grodans granola eller Skuren frukt
79 krRåggrynsgröt
Havremjölk, jordnötssmör, banan, chiafrön
78 krSkuren frukt
89 krPå fatet
Avokadomacka
Pocherat ägg, philadelphia. picklad rödlök & rostade solrosfrön
99 krÄggsmörgås
Kaviar, machesallad, syrad rödlök
88 krKontinentalbricka
Rostat bröd, skivad ost, skinka, smör, apelsinmarmelad
79 krBananpannkaka
Nutella eller Jordnötssmör
89 krVarm macka
Ost, skinka, dijonsenap, tomat
99 krFrån hönan
Omeletter
- Gruyère & svartrökt skinka
- Tomat, ost & spenat
- Kallrökt lax & spenat
Ägg Benedict
Smörstekt bröd med bräckt skinka, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise
134 krÄgg Royale
Smörstekt bröd med kallrökt lax, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise
142 krÄgg Florentine
Smörstekt bröd med bladspenat, pocherat ägg, hollandaise
132 krÄggröra
Serveras med bacon eller kallrökt lax, du väljer!
124 krBriochemacka
Äggröra med avokado och knaperstekt bacon
119 krSide orders
34 krHalv avokado
Kokt ägg
Halv grapefrukt
Croissant
Naturell eller med Nutella
Rostat bröd
Juicer
Tropicana
59 krApelsin, äpple, grapefrukt
Virgin Mary
69 krIngefärsshot
35 krFärskpressad apelsinjuice
69 krKaffe/te
Bryggkaffe
43 krTe från Brunkullan
Svart, grönt eller rött
43 krCafe Latte
55 krCappuccino
49 krEspresso/Macchiato
Enkel/dubbel
32 kr/48krVälkomna in till vår, vid denna tidpunkt, stillsamma lounge eller bar och avnjut dagens kanske viktigaste mål - frukost! Frukosten på Grodan serveras vardagar mellan 07,30 - 10,30.
Skaljul
i
Grodans Bankettsal
|
Skaldjurs-buffé
Hummersoppa
(serveras som förrätt)
Nykokt hummer
Fine de claire ostron
Färska räkor
Krabba
Havskräftor
Rökta räkor
3 sorters lax
Gubbröra
Skagenröra
Sikrom med tillbehör
Laxterrin
Skaldjurspaté
Mango- & avokadosalsa
Kokta musslor
Fiskgryta
Västerbottenpaj
Janssons frestelse
Svartrötter med tryffel
6 sorters
sill och strömming
Dessertbord
Julinspirerade desserter
Ostar från Androuet
Julgodis
Tryfflar och fudge
Cognac
Braastad VSOP
38 kr/clBraastad XO
52 kr/clBrandy
Miguel Torres 10, Spanien
30 kr/clCalvados
Boulard VSOP
34 kr/clBoulard XO
48 kr/clWhiskey
The Macallan 12 y.o
36 kr/clGlenfiddich 18 y.o
48 kr/clBrännvin
Aalborg Jubileums Aquavit
30 kr/clBäska droppar
30 kr/clHallands Fläder
30 kr/clO.P. Anderson
30 kr/clSkåne Aquavit
30 kr/clCOCKTAILS
5 cl, 175 kr
Mexican Butterfly
Tequila, Fläder, Lime, Mynta, Agavesirap
Boulvardier
Bourbon, Campari, Antica Formula
Hendrick´s Tonic
Hendricks Gin, Tonic, Gurka
Flinker
Remy Martin VSOP, Aprikos, Citron, Socker, Vitt vin
Snowflake
Vodka, Likör 43, Ljus kakao, Mjölk
Coco chanel
Vodka, Cartron Äpple, Citron, Cocos
Grodans rum
Vi har flera olika rum anpassade för olika typer av stämningar.
Kyrkan
Namnet är inte helt opassande. Välvda tak, ett kyrkskeppsformat rum.......Altaret är dock ersatt med en hovmästarpulpet. Att sitta i Kyrkan är allt annat än en tyst företeelse; här har man god koll på ankommande och avgående sällskap till såväl matsal som bar.
Loungen
Mittemellan restaurang och bar ungefär. Avslappnat och informellt i mjuka fåtöljer. Bjuder in till samtal över en frukost eller en kopp kaffe. Utmärkt för en lunch eller ett glas av något gott med en gammal vän när man inte vill att alla andra gamla vänner ska dimpa ner bredvid.
Matsalen
Den franska matsalen är den klassiska delen där den ursprungliga restaurangen fanns. Tror vi, i varje fall. Kristallkronor, stukaturer och målningar vittnar om en annan tidsålder. En svunnen era då man lät måltiden göra anspråk på tiden. Vägkrogens antites skulle man kunna säga.
Baren
Alltings hjärta. Där vägarna korsas. Meningen med Livet. Grodans bar är under ständig förändring. Frukostsamtal till doften av espressomaskinen. Smockfull lunch. Luftigt ljus på tidig eftermiddag. Högljudd afterwork. Sommartid öppnar vi upp fönstren till uteserveringen. Grodans bar är ändå som en gammal vän. Men även gamla vänner följer med sin tid annars blir deras sällskap alltför förutsägbart, för att inte säga tråkigt.
Bakfickan
Många har inte ens sett den här delen av Grodan. Bakfickan gränsar mot bakgården och har stora, vackra fönster som släpper in ljuset när det behagar infinna sig. Samtidigt ser man in till kockar och kallskänkor och kan betrakta deras värv. Bakfickans bås underlättar för lite mer diskreta samtal.
Chambre Separée
Vill ni sitta ostört? Fråga viskande efter bord 39 eller 48. Båda borden ligger rejält avskilda även om de är en del av restaurangen. Vinbaren har även ett avskilt bås för samma ändamål.
Vinbaren
Lokalen genomgick en total metamorfos för några år sedan. Här finns nu en välfylld vinkällare med närmare 400 viner att välja bland. Vinbaren är numera en naturlig del av restaurangen men också en suverän festlokal av alla de slag. Födelsedagsfirande, mingel, företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner på Grodan Grev Ture.
Uteserveringen
Markiserna har vevats ut, rosévinet är ställt på kylning och de lätta salladerna bringar oss i villfarelse att vi kommer att se helt okej ut på beachen i juli, vilket är lika sannolikt som mängdrabatt på Systemet. Vårkänslorna förstärks av de läppstiftsröda caféstolarna som har något lätt förföriskt över sig. Här på Grodan drar vi på infravärmen och plockar fram plädar redan när kvicksilvret masar sig över nollstrecket. Eftersom Grev Turegatan inte ligger på Rivieran, fegar vi ur och glasar in serveringen vintertid.
Våra festlokaler
Den här byggnaden har varit hem för fester sedan den tiden kalaspunchen levererades med häst och vagn med en kusk som gärna provsmakade av lasten. Ja, i slutet av 1800-talet öppnade engelsmannen Richard Tattersall ridhus med tillhörande klubb och restaurang i flera städer runt om i världen. Stockholm var givetvis med bland dem, varför det som idag är våra lokaler blev ett välbesökt etablissemang. Vi är många som också minns Bolaget och måndagsklubben! Vi misstänker att stammisarna redan på den tiden satte sin prägel på krogen. De två huvudsakliga lokalerna är Festvåningen samt Vinbaren varav den förra är klassiskt elegant medan Vinbaren känns modernt kontinental (betyder ungefär kontinentalt modern).
Läs mer om alla våra eventlokaler
Festvåning
Mitt i Stockholm, vid pulsen kring Stureplan, döljs en sal som talar sitt eget språk. Sällan har väl epitetet festvåning stämt in så väl. De här salarna (de är egentligen fyra stycken -en sal och tre salonger), från förra sekelskiftet har renoverats av den sortens kulturhantverkare som smyger i strumplästen och bär verktygen i mjukmadrasserad bag för att inte riskera repa ett stjärnparkettinlägg eller en spegelvägg.
De magnifika stuckaturerna, sidentapeterna, kristallkronorna och utsmyckningarna i guld och vitt, får andra östermalmsvåningar att, vid en jämförelse, se ut som de ingick 60- och 70-talets miljonprogram. Här arrangerar vi bröllopsmiddagar och andra grandiosa tillställningar under gnistrande kristallkronor. 172 lyckliga personer kan sitta otvunget med gott armbågsrum runt vackert dukade bord. (8 pers/bord). Festvåningen är alltså uppdelad på flera salar med skjutdörrar emellan. Därför kan man även träffas ett mindre sällskap för t ex en företagspresentation eller födelsedagsbjudning. Allt är möjligt. Grodans kockar sätter mer än gärna samman ett aptitligt menyförslag utöver de ordinarie.
Grodan disponerar festvåningen tillsammans med IVA Konferenscenter (som är en del av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien) som även har toppmoderna konferenslokaler i varierade storlekar i nära anslutning till festvåningen.
Eftersom det inte finns två fester som är exakt likadana så planerar ni upplägget för varje arrangemang tillsammans med vår bankettansvarige Larisa. festvaning@grodan.se
Se vår menyer här:
Bankettmenyer
Vinbaren
Källaren genomgick en total metamorfos för några år sedan. Vinbaren blir en suverän festlokal av alla de slag. Releasepartyn, mindre företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner från Grodan.
En trappa ned från Grodan göms en vinkällare med flera tusen vinflaskor. Där har du inget att hämta men däremot i Vinbaren intill. Under 90-talet gav denna lokal plats för några av världens främsta DJs, så som bl a Swedish House Mafia och Eric Prydz. Då i en helt annan skepnad och under namnet Cocktail Club. Nu för tiden är det dock betydligt stillsammare.
Här kan man sitta ett gäng på upp till 40 personer, äta något gott och dricka något ännu godare. Vad som inte är så känt är att den här baren är perfekt att hyra för t ex ett mingelparty, födelsedagskalas, representationsmiddag eller ett boksläpp. Några artister har även använt Vinbaren för releaseparty av ett nytt album. Vid mingel kan man vara upp till 80 personer och fortfarande ha tånaglarna intakta när man hasar sig hem.
Välkommen att upptäcka Vinbaren under Grodan.
Skicka din förfrågan till grevture@grodan.se så berättar vi mer!
Se vår menyer här:
Gruppmenyer
Våra gruppmenyer serveras till minimum 14 personer och alla i sällskapet väljer samma meny, förutom specialkost samt allergier. Vi behöver er förbeställning 4 dagar innan ankomst.
Hitta hit
Kontakt
Grev Turegatan 16, Stockholm
Telefon: 08-679 61 00
E-mail: grevture@grodan.se
Facebook: Grodan Grev Ture
Instagram: @GrodanGrevTure
Öppettider
Måndag
11.30- 22.00
Tisdag
07.30-22.00
Onsdag
07.30-23.00
Torsdag
07.30-23.00
Fredag
07.30-01.00
Lördag
12.00-01.00
Söndag
12.00-22.00
Avvikande öppettider
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Om oss
Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800 - talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.
Vi som äger Grodan är Mats, Clas och Jens Broström samt Peter Yllmark.
Grodan Grev Ture ingår i Groupe Grenouille tillsammans med Grodan Kungliga Operan och Strömterrassen i Operahuset.
Jobba på Grodan
På Grodan är vi ett glatt gäng med ett brinnande intresse för god mat och dryck. Vår uppgift är att varje enskild gäst ska känna sig speciell och lämna restaurangen mätt och belåten.
Vi söker alltid servitörer/servitriser och kockar med minst 5 års erfarenhet från a la carte servering.
Läs mer här.
Välkommen till Grodan!
Utvalda bilder
Vinbaren
Bakfickan
Matsalen
Kyrkan
Lougen
Vinkällaren
Bord 48
Bord 163 i Vinbaren
Få vårt nyhetsbrev
Nyheter från Grodan Kungliga Operan & Grodan Grev Ture samt Strömterrassen.
När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.