Boka bord
Eller vår systerkrog
Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.
Varmt välkomna!
Meny
Förrätter
Gratinerade sniglar
175 krPersilja, citron, fänkål, pastis, surdegsbröd
Burrata
175 krPicklad röd endive, blodapelsin, grönkålsrostade pumpakärnor
Löjrom
305 / 385 krLöjrom (30g/50g), gräddfil, rödlök, brioche
Pommery Apanage Blanc de Blancs
Champagne Frankrike
195 / 1100 krBoquerones
155krSurdegsbröd, rostad vitlök, manchego
Arbois Savagnin Ouillé Savagnin
Jura, Frankrike
165 / 660 kr20 g svensk störkaviar från Småland
395 krGräddfil, rödlök, smörstekt brioche, citron
Pelle Janzon
225 krTunt skivad oxfilé, Löjrom, gräddfil, rödlök, äggula, krutonger,
Hey French, Garganega, Sauvignon Blanc, Pinot Bianco,
Veneto, Italien
249 / 994 krHummerbisque
195krMousseline på kammussla, syrad rotselleri, smördeg och dill
Barnaut Brut Grand Rèserve
Champagne Frankrike
1200 krKlassisk Biff Tartar
185 krSilverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise
Arbois Rouge Tradition, Domaine Rolet,
Jura Frankrike
165/660 krAnkleverganache
205 krÄppelkompott, calvados, hasselnötter, brioche
Grodans skaldjur
Hummer (Vid tillgång)
290 / 440krKokt eller gruyèregratinerad, serveras med citron, dill och toast
Halv krabba
165 krHovmästarsås och rostat bröd
Räkor 200g (Vid tillgång)
185 krAioli och rostat bröd.
Havskräftor 150G
195 krAioli, citron och rostat bröd
Skaldjursplatå
855 kr1/2 hummer, 1/2 krabba, 1 havskräfta, Ostron Super chironfils no3, Fine de clarie Lafosse nr 3 och en näve räkor. Serveras med hovmästarsås, schalottenvinägrett, majonnäs och rostat bröd.
Husets Champagne
Pommery Brut Royal
Champagne Frankrike
175 / 960 krOstron
Chironfils Nr 3
40 kr/ 1 st, 180 kr / 6 stServeras med migonette, citron och fermenterad chilisås
Garnityr
Caesarsallad
60 krBearnaisesås
30 krPommes frites
40 krVitlöksbröd
50 krTomat- och löksallad
50 krKött
Biff Rydberg
375 krTärnad stekt oxfilé, tärnad stekt potatis, bräserad lök, senapscrème och äggula
Rigal La Nuance Malbec,
Cahors, Frankrike
174 / 695 krKlassisk Biff Tartar
255 krSilverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise
Arbois Rouge Tradition, Domaine Rolet,
Jura Frankrike
165/660 krEntrecote
425 krRödvinssås, bearnaisesås och pommes frites
Louis M Martini Cabernet Sauvignon
Kalifornien Usa
189 / 752 krViltwallenbergare
265 krRårörda lingon, gröna ärtor, brynt smör, potatispuré
Ghost Pine Zinfandel
Kalifornien USA
160 / 640 krKalvrygg
385 krSilverlök, kalvsky, ramslök, jordärtskocka. krokett smaksatt med toppmurkla och grönpeppar
Arbois Rouge Tradition, Domaine Rolet,
Jura Frankrike
165/660 krLunch v. 13
Dagens tips
170 krServeras vardagar 11.00-14.00
Måndag
Pannbiff med stekt lök, saltgurka och potatispuré
Tisdag
Fläskkarré med karamelliserad lökcremé, brynt smör, örtsallad och parmesanpotatis
Onsdag
Ångad Kolja med räkor, pepparrot, ägg, citron, brynt smör och potatis
Torsdag
Kycklinggryta med tomat, parmesanost, salvia och basmatiris
Fredag
Rödvinsbrässerad oxkind med pepparrot, picklad kål och potatispuré
Veckans vegetariska
170 krAubergine, matvete, örter, rostade solrosfrön, citrusyoghurt
Veckans fisk
265 krRegnbågslax med broccoli, picklad rättika och brynt smör smaksatt med lättrökt soja
Veckans sallad
220 krSallad “Biff lyonnaise” Ägg, dijonsenap, rökt sidfläsk, krutonger, haricots verts
Alltid på Grodan
Kalvlever
255 krChampinjoner, bacon, kaprisbär, äpple, portvinssås och potatispuré
Lemberg Pinot Noir
Western Cape Sydafrika
180 / 720 krLövbiff
240 krFärskriven pepparrot, äggula och pommes frites
Carodorum Seleccíon Especial Reserva
Tempranillo, DO Toro Kastilien-León, Spanien
230 kr / 920 krKlassisk raggmunk
195 krRimmat fläsk och rårörda lingon
Ghost Pine Zinfandel
Kalifornien USA
160 / 640 krFiskgryta
265 krRäkor, musslor, aioli, krutonger
Nastl Grüner Veltliner Langenlois
Kamptal Österrike
160 / 640 krFisk
Piggvar på ben
385 krBrynt smör, räkor, kapris, peppparot, potatis
J Vineyards Russian River Valley, Chardonnay
Sonoma County, USA
220 / 880krBakad fjällröding
335 krHummersås, saffransbakad fänkål, dillpicklad tomat, potatispuré
Hey French, Garganega, Sauvignon Blanc, Pinot Bianco,
Veneto, Italien
249 / 994 krMoule marinière
185kr/245krBlåmusslor, schalottenlök, vitt vin, vitlök, grädde, aioli
Arbois Savagnin Ouillé Savagnin
Jura, Frankrike
165 / 660 krRaggmunk med löjrom
335 / 405 krLöjrom (30g/50g), crème fraiche, rödlök, citron
Pommery Apanage Blanc de Blancs
Champagne Frankrike
195 / 1100 krGrodans skaldjurspasta
255krLinguini, vitt vin, räkor, musslor, pulpo, tomat, örter, citron
Nastl Grüner Veltliner Langenlois
Kamptal Österrike
160 / 640 krSallad & Vego
Caesarsallad
225 kr / 245 krMajskyckling eller räkor.
Romansallad, caesardressing, parmesan, krutonger och bacon
Martín Códax Albariño
Rias Baxias Spanien
152 / 610 krGröna raggmunken
225 krChampinjoner, ostronskivling, västerbottensost, rårörda svartavinbär, gräddfil
Bolgheri Viticcio Toscana, D.O.C
Italien
220 / 880 krBakad spetskål
230 krBlomkålspuré parmesanost, hasselnötter, äpple
Domaine Le Clos de Cazaux Côtes du Rhône,
Rhonedalen, Frankrike
155 / 620 krHors d'œuvre
Marconamandlar
70 krPimiento
70 krde Padron
Txistorra
85 krBaskisk chorizo
Oliver
60 krDessert
Osttallrik
180 kr3 franska ostar från Androuet med tillbehör
PAVLOVA
130 krPassionsfruktscurd, hallon, lättvispad grädde
2021 Ojai Sweet Riesling, Central Coast
Kalifornien, USA
50kr / clChokladbrownie
135 krRomkokta äpplen, hasselnötter, dulce de leche, vaniljglass
2017 Kracher Zweigelt Beerenauslese
Burgenland, Österrike
25 kr / clCRÈME BRÛLÉE
110 krBourbonvanilj
2011 Blaxsta Apple Ice Wine
Södermanland, Sverige
50 kr / clGlass coupe
80 kr eller 45 kr / kula2 kulor valfri glass/sorbet med knäckflarn
2008 Tokaj Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos (1)
Ungern
24 kr / clTryffel
39 kr / stEspresso/Macchiato
Enkel/dubbel
32 kr/48krBlåbärspannacotta
140 krMarconamandlar, rårörda blåbär, mjölksorbet, rosmarinkaramell
2017 Kracher Zweigelt Beerenauslese
Burgenland, Österrike
25 kr / clFrukost
I skålen
Havregrynsgröt
Äppelmos smaksatt med kardemumma & Grodans granola
78 krYoghurt
Grodans granola eller Skuren frukt
79 krRåggrynsgröt
Havremjölk, jordnötssmör, banan, chiafrön
78 krSkuren frukt
89 krPå fatet
Avokadomacka
Pocherat ägg, philadelphia. picklad rödlök & rostade solrosfrön
99 krÄggsmörgås
Kaviar, machesallad, syrad rödlök
88 krKontinentalbricka
Rostat bröd, skivad ost, skinka, smör, apelsinmarmelad
79 krBananpannkaka
Nutella eller Jordnötssmör
89 krVarm macka
Ost, skinka, dijonsenap, tomat
99 krFrån hönan
Omeletter
- Gruyère & svartrökt skinka
- Tomat, ost & spenat
- Kallrökt lax & spenat
Ägg Benedict
Smörstekt bröd med bräckt skinka, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise
134 krÄgg Royale
Smörstekt bröd med kallrökt lax, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise
142 krÄgg Florentine
Smörstekt bröd med bladspenat, pocherat ägg, hollandaise
132 krÄggröra
Serveras med bacon eller kallrökt lax, du väljer!
124 krBriochemacka
Äggröra med avokado och knaperstekt bacon
119 krSide orders
34 krHalv avokado
Kokt ägg
Halv grapefrukt
Croissant
Naturell eller med Nutella
Rostat bröd
Juicer
Tropicana
59 krApelsin, äpple, grapefrukt
Virgin Mary
69 krIngefärsshot
35 krFärskpressad apelsinjuice
69 krKaffe/te
Bryggkaffe
43 krTe från Brunkullan
Svart, grönt eller rött
43 krCafe Latte
55 krCappuccino
49 krEspresso/Macchiato
Enkel/dubbel
32 kr/48krVälkomna in till vår, vid denna tidpunkt, stillsamma lounge eller bar och avnjut dagens kanske viktigaste mål - frukost! Frukosten på Grodan serveras vardagar mellan 07,30 - 10,30.
Gruppmenyer
Grodan kan ta emot gruppbokningar från fjorton personer. Vi erbjuder två olika menyer att välja emellan och för att uppnå bästa upplevelse, service och kvalitet på er beställning gäller en och samma meny för hela sällskapet förutom matallergier och vegetarisk kost. Om ni inte finner våra menyer tillfredsställande så går det att komponera en egen meny utefter vår à la carte meny, hör gärna av er till oss så hjälper vi gärna till. Vi önskar få förbeställningen minst fyra dagar innan ankomst. Dryck, kaffe och avec kan självklart också förbeställas och vår sommelier hjälper gärna till.
COCKTAILS
5 cl, 175 kr
Farmland
Zubrowka, Likör 43, Äpple, Socker, Citron, Grädde
PJ
Gin, Vanilj, Citron, Socker, Jordgubbs Puré, Soda
Mississippi Grace
Gin, Campari, Fläderlikör, Lime, Socker, Äggvita, Grapesoda
Granna
Vodka, Granatäpple, Citron, Socker, Äggvita
Apricot
Ljus Rom, likör 43, Aprikos, Citron, Socker
Grape me up
Pisco, Strega, Grapelikör, Citron, Socker, Absinthe
Grodans rum
Vi har flera olika rum anpassade för olika typer av stämningar.
Kyrkan
Namnet är inte helt opassande. Välvda tak, ett kyrkskeppsformat rum.......Altaret är dock ersatt med en hovmästarpulpet. Att sitta i Kyrkan är allt annat än en tyst företeelse; här har man god koll på ankommande och avgående sällskap till såväl matsal som bar.
Loungen
Mittemellan restaurang och bar ungefär. Avslappnat och informellt i mjuka fåtöljer. Bjuder in till samtal över en frukost eller en kopp kaffe. Utmärkt för en lunch eller ett glas av något gott med en gammal vän när man inte vill att alla andra gamla vänner ska dimpa ner bredvid.
Matsalen
Den franska matsalen är den klassiska delen där den ursprungliga restaurangen fanns. Tror vi, i varje fall. Kristallkronor, stukaturer och målningar vittnar om en annan tidsålder. En svunnen era då man lät måltiden göra anspråk på tiden. Vägkrogens antites skulle man kunna säga.
Baren
Alltings hjärta. Där vägarna korsas. Meningen med Livet. Grodans bar är under ständig förändring. Frukostsamtal till doften av espressomaskinen. Smockfull lunch. Luftigt ljus på tidig eftermiddag. Högljudd afterwork. Sommartid öppnar vi upp fönstren till uteserveringen. Grodans bar är ändå som en gammal vän. Men även gamla vänner följer med sin tid annars blir deras sällskap alltför förutsägbart, för att inte säga tråkigt.
Bakfickan
Många har inte ens sett den här delen av Grodan. Bakfickan gränsar mot bakgården och har stora, vackra fönster som släpper in ljuset när det behagar infinna sig. Samtidigt ser man in till kockar och kallskänkor och kan betrakta deras värv. Bakfickans bås underlättar för lite mer diskreta samtal.
Chambre Separée
Vill ni sitta ostört? Fråga viskande efter bord 39 eller 48. Båda borden ligger rejält avskilda även om de är en del av restaurangen. Vinbaren har även ett avskilt bås för samma ändamål.
Vinbaren
Källaren genomgick en total metamorfos för några år sedan. Här finns nu en välfylld vinkällare med närmare 400 viner att välja bland. Vinbaren blir en suverän festlokal av alla de slag. Releasepartyn, mindre företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner från Grodan.
Uteserveringen
Markiserna har vevats ut, rosévinet är ställt på kylning och de lätta salladerna bringar oss i villfarelse att vi kommer att se helt okej ut på beachen i juli, vilket är lika sannolikt som mängdrabatt på Systemet. Vårkänslorna förstärks av de läppstiftsröda caféstolarna som har något lätt förföriskt över sig. Här på Grodan drar vi på infravärmen och plockar fram plädar redan när kvicksilvret masar sig över nollstrecket. Eftersom Grev Turegatan inte ligger på Rivieran, fegar vi ur och glasar in serveringen vintertid.
Våra festlokaler
Den här byggnaden har varit hem för fester sedan den tiden kalaspunchen levererades med häst och vagn med en kusk som gärna provsmakade av lasten. Ja, i slutet av 1800-talet öppnade engelsmannen Richard Tattersall ridhus med tillhörande klubb och restaurang i flera städer runt om i världen. Stockholm var givetvis med bland dem, varför det som idag är våra lokaler blev ett välbesökt etablissemang. Vi är många som också minns Bolaget och måndagsklubben! Vi misstänker att stammisarna redan på den tiden satte sin prägel på krogen. De två huvudsakliga lokalerna är Festvåningen samt Vinbaren varav den förra är klassiskt elegant medan Vinbaren känns modernt kontinental (betyder ungefär kontinentalt modern).
Läs mer om alla våra eventlokaler
Festvåning
Mitt i Stockholm, vid pulsen kring Stureplan, döljs en sal som talar sitt eget språk. Sällan har väl epitetet festvåning stämt in så väl. De här salarna (de är egentligen fyra stycken -en sal och tre salonger), från förra sekelskiftet har renoverats av den sortens kulturhantverkare som smyger i strumplästen och bär verktygen i mjukmadrasserad bag för att inte riskera repa ett stjärnparkettinlägg eller en spegelvägg.
De magnifika stuckaturerna, sidentapeterna, kristallkronorna och utsmyckningarna i guld och vitt, får andra östermalmsvåningar att, vid en jämförelse, se ut som de ingick 60- och 70-talets miljonprogram. Här arrangerar vi bröllopsmiddagar och andra grandiosa tillställningar under gnistrande kristallkronor. 172 lyckliga personer kan sitta otvunget med gott armbågsrum runt vackert dukade bord. (8 pers/bord). Festvåningen är alltså uppdelad på flera salar med skjutdörrar emellan. Därför kan man även träffas ett mindre sällskap för t ex en företagspresentation eller födelsedagsbjudning. Allt är möjligt. Grodans kockar sätter mer än gärna samman ett aptitligt menyförslag utöver de ordinarie.
Grodan disponerar festvåningen tillsammans med IVA Konferenscenter (som är en del av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien) som även har toppmoderna konferenslokaler i varierade storlekar i nära anslutning till festvåningen.
Eftersom det inte finns två fester som är exakt likadana så planerar ni upplägget för varje arrangemang tillsammans med vår bankettansvarige Larisa.
festvaning@grodan.se
Hitta hit
Kontakt
Grev Turegatan 16, Stockholm
Telefon: 08-679 61 00
E-mail: grevture@grodan.se
Facebook: Grodan Grev Ture
Instagram: @GrodanGrevTure
Öppettider
Måndag
07.30- 22.00
Tisdag
07.30-22.00
Onsdag
07.30-23.00
Torsdag
07.30-23.00
Fredag
07.30-01.00
Lördag
12.00-01.00
Söndag
12.00-21.30
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Om oss
Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800 - talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.
Vi som äger Grodan är Mats, Clas och Jens Broström samt Peter Yllmark.
Grodan Grev Ture ingår i Groupe Grenouille tillsammans med Grodan Kungliga Operan och Strömterrassen i Operahuset.
Jobba på Grodan
På Grodan är vi ett glatt gäng med ett brinnande intresse för god mat och dryck. Vår uppgift är att varje enskild gäst ska känna sig speciell och lämna restaurangen mätt och belåten.
Vi söker alltid servitörer/servitriser och kockar med minst 5 års erfarenhet från a la carte servering.
Läs mer här.
Välkommen till Grodan!
Utvalda bilder
Brasan i Loungen
Kyrkan
Matsalen
Vinkällaren
Bord 48
Bord 163 i Vinbaren
Få vårt nyhetsbrev
Nyheter från Grodan Kungliga Operan & Grodan Grev Ture samt Strömterrassen.
När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.