Translate

Restaurang Grodan

Boka bord

Eller vår systerkrog

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

Varmt välkomna! ​

Meny

Förrätter

Entrees

Gratinerade sniglar

175 kr

Persilja, citron, fänkål, pastis, surdegsbröd

Burrata

175 kr

Picklad röd endive, blodapelsin, grönkålsrostade pumpakärnor

Löjrom

305 / 385 kr

Löjrom (30g/50g), gräddfil, rödlök, brioche

Pommery Apanage Blanc de Blancs

Champagne Frankrike

195 / 1100 kr

Boquerones

155kr

Surdegsbröd, rostad vitlök, manchego

Arbois Savagnin Ouillé Savagnin

Jura, Frankrike

165 / 660 kr

20 g svensk störkaviar från Småland

395 kr

Gräddfil, rödlök, smörstekt brioche, citron

Pelle Janzon

225 kr

Tunt skivad oxfilé, Löjrom, gräddfil, rödlök, äggula, krutonger,

Hey French, Garganega, Sauvignon Blanc, Pinot Bianco,

Veneto, Italien

249 / 994 kr

Hummerbisque

195kr

Mousseline på kammussla, syrad rotselleri, smördeg och dill

Barnaut Brut Grand Rèserve

Champagne Frankrike

1200 kr

Klassisk Biff Tartar

185 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise

Arbois Rouge Tradition, Domaine Rolet,

Jura Frankrike

165/660 kr

Ankleverganache

205 kr

Äppelkompott, calvados, hasselnötter, brioche

Grodans skaldjur

Fruits de Mer

Hummer (Vid tillgång)

290 / 440kr

Kokt eller gruyèregratinerad, serveras med citron, dill och toast

Halv krabba

165 kr

Hovmästarsås och rostat bröd

Räkor 200g (Vid tillgång)

185 kr

Aioli och rostat bröd.

Havskräftor 150G

195 kr

Aioli, citron och rostat bröd

Skaldjursplatå

855 kr

1/2 hummer, 1/2 krabba, 1 havskräfta, Ostron Super chironfils no3, Fine de clarie Lafosse nr 3 och en näve räkor. Serveras med hovmästarsås, schalottenvinägrett, majonnäs och rostat bröd.

Husets Champagne

Pommery Brut Royal

Champagne Frankrike

175 / 960 kr

Ostron

Chironfils Nr 3

40 kr/ 1 st, 180 kr / 6 st

Serveras med migonette, citron och fermenterad chilisås

Garnityr

Caesarsallad

60 kr

Bearnaisesås

30 kr

Pommes frites

40 kr

Vitlöksbröd

50 kr

Tomat- och löksallad

50 kr

Kött

Viandes

Biff Rydberg

375 kr

Tärnad stekt oxfilé, tärnad stekt potatis, bräserad lök, senapscrème och äggula

Rigal La Nuance Malbec,

Cahors, Frankrike

174 / 695 kr

Klassisk Biff Tartar

255 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise

Arbois Rouge Tradition, Domaine Rolet,

Jura Frankrike

165/660 kr

Entrecote

425 kr

Rödvinssås, bearnaisesås och pommes frites

Louis M Martini Cabernet Sauvignon

Kalifornien Usa

189 / 752 kr

Viltwallenbergare

265 kr

Rårörda lingon, gröna ärtor, brynt smör, potatispuré

Ghost Pine Zinfandel

Kalifornien USA

160 / 640 kr

Kalvrygg

385 kr

Silverlök, kalvsky, ramslök, jordärtskocka. krokett smaksatt med toppmurkla och grönpeppar

Arbois Rouge Tradition, Domaine Rolet,

Jura Frankrike

165/660 kr

Lunch v. 13

Dagens tips

170 kr

Serveras vardagar 11.00-14.00

Måndag

Pannbiff med stekt lök, saltgurka och potatispuré

Tisdag

Fläskkarré med karamelliserad lökcremé, brynt smör, örtsallad och parmesanpotatis

Onsdag

Ångad Kolja med räkor, pepparrot, ägg, citron, brynt smör och potatis

Torsdag

Kycklinggryta med tomat, parmesanost, salvia och basmatiris

Fredag

Rödvinsbrässerad oxkind med pepparrot, picklad kål och potatispuré

 

Veckans vegetariska

170 kr

Aubergine, matvete, örter, rostade solrosfrön, citrusyoghurt

Veckans fisk

265 kr

Regnbågslax med broccoli, picklad rättika och brynt smör smaksatt med lättrökt soja

Veckans sallad

220 kr

Sallad “Biff lyonnaise” Ägg, dijonsenap, rökt sidfläsk, krutonger, haricots verts

Alltid på Grodan

Kalvlever

255 kr

Champinjoner, bacon, kaprisbär, äpple, portvinssås och potatispuré

Lemberg Pinot Noir

Western Cape Sydafrika

180 / 720 kr

Lövbiff

240 kr

Färskriven pepparrot, äggula och pommes frites

Carodorum Seleccíon Especial Reserva

Tempranillo, DO Toro Kastilien-León, Spanien

230 kr / 920 kr

Klassisk raggmunk

195 kr

Rimmat fläsk och rårörda lingon

Ghost Pine Zinfandel

Kalifornien USA

160 / 640 kr

Fiskgryta

265 kr

Räkor, musslor, aioli, krutonger

Nastl Grüner Veltliner Langenlois

Kamptal Österrike

160 / 640 kr

Fisk

Poissons

Piggvar på ben

385 kr

Brynt smör, räkor, kapris, peppparot, potatis

J Vineyards Russian River Valley, Chardonnay

Sonoma County, USA

220 / 880kr

Bakad fjällröding

335 kr

Hummersås, saffransbakad fänkål, dillpicklad tomat, potatispuré

Hey French, Garganega, Sauvignon Blanc, Pinot Bianco,

Veneto, Italien

249 / 994 kr

Moule marinière

185kr/245kr

Blåmusslor, schalottenlök, vitt vin, vitlök, grädde, aioli

Arbois Savagnin Ouillé Savagnin

Jura, Frankrike

165 / 660 kr

Raggmunk med löjrom

335 / 405 kr

Löjrom (30g/50g), crème fraiche, rödlök, citron

Pommery Apanage Blanc de Blancs

Champagne Frankrike

195 / 1100 kr

Grodans skaldjurspasta

255kr

Linguini, vitt vin, räkor, musslor, pulpo, tomat, örter, citron

Nastl Grüner Veltliner Langenlois

Kamptal Österrike

160 / 640 kr

Sallad & Vego

Caesarsallad

225 kr / 245 kr

Majskyckling eller räkor.
Romansallad, caesardressing, parmesan, krutonger och bacon

Martín Códax Albariño

Rias Baxias Spanien

152 / 610 kr

Gröna raggmunken

225 kr

Champinjoner, ostronskivling, västerbottensost, rårörda svartavinbär, gräddfil

Bolgheri Viticcio Toscana, D.O.C

Italien

220 / 880 kr

Bakad spetskål

230 kr

Blomkålspuré parmesanost, hasselnötter, äpple

Domaine Le Clos de Cazaux Côtes du Rhône,

Rhonedalen, Frankrike

155 / 620 kr

Hors d'œuvre

Marconamandlar

70 kr

Pimiento

70 kr

de Padron

Txistorra

85 kr

Baskisk chorizo

Oliver

60 kr

Dessert

Osttallrik

180 kr

3 franska ostar från Androuet med tillbehör

PAVLOVA

130 kr

Passionsfruktscurd, hallon, lättvispad grädde

2021 Ojai Sweet Riesling, Central Coast

Kalifornien, USA

50kr / cl

Chokladbrownie

135 kr

Romkokta äpplen, hasselnötter, dulce de leche, vaniljglass

2017 Kracher Zweigelt Beerenauslese

Burgenland, Österrike

25 kr / cl

CRÈME BRÛLÉE

110 kr

Bourbonvanilj

2011 Blaxsta Apple Ice Wine

Södermanland, Sverige

50 kr / cl

Glass coupe

80 kr eller 45 kr / kula

2 kulor valfri glass/sorbet med knäckflarn

2008 Tokaj Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos (1)

Ungern

24 kr / cl

Tryffel

39 kr / st
Espresso/Macchiato

Enkel/dubbel

32 kr/48kr

Blåbärspannacotta

140 kr

Marconamandlar, rårörda blåbär, mjölksorbet, rosmarinkaramell

2017 Kracher Zweigelt Beerenauslese

Burgenland, Österrike

25 kr / cl

Frukost

I skålen

Havregrynsgröt

Äppelmos smaksatt med kardemumma & Grodans granola

78 kr

Yoghurt

Grodans granola eller Skuren frukt

79 kr

Råggrynsgröt

Havremjölk, jordnötssmör, banan, chiafrön

78 kr

Skuren frukt

89 kr

 

På fatet

Avokadomacka

Pocherat ägg, philadelphia. picklad rödlök & rostade solrosfrön

99 kr

Äggsmörgås

Kaviar, machesallad, syrad rödlök

88 kr

Kontinentalbricka

Rostat bröd, skivad ost, skinka, smör, apelsinmarmelad

79 kr

Bananpannkaka

Nutella eller Jordnötssmör

89 kr

Varm macka

Ost, skinka, dijonsenap, tomat

99 kr

Från hönan

Omeletter

- Gruyère & svartrökt skinka
- Tomat, ost & spenat
- Kallrökt lax & spenat

119 kr

Ägg Benedict

Smörstekt bröd med bräckt skinka, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise

134 kr

Ägg Royale

Smörstekt bröd med kallrökt lax, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise

142 kr

Ägg Florentine

Smörstekt bröd med bladspenat, pocherat ägg, hollandaise

132 kr

Äggröra

Serveras med bacon eller kallrökt lax, du väljer!

124 kr

Briochemacka

Äggröra med avokado och knaperstekt bacon

119 kr

 

Side orders

34 kr

Halv avokado

Kokt ägg

Halv grapefrukt

Croissant

Naturell eller med Nutella

Rostat bröd

 

Juicer

Tropicana

59 kr

Apelsin, äpple, grapefrukt

Virgin Mary

69 kr

Ingefärsshot

35 kr

Färskpressad apelsinjuice

69 kr

 

Kaffe/te

Bryggkaffe

43 kr

Te från Brunkullan

Svart, grönt eller rött

43 kr

Cafe Latte

55 kr

Cappuccino

49 kr

Espresso/Macchiato

Enkel/dubbel

32 kr/48kr

Välkomna in till vår, vid denna tidpunkt, stillsamma lounge eller bar och avnjut dagens kanske viktigaste mål - frukost!  Frukosten på Grodan serveras vardagar mellan 07,30 - 10,30.

Skriv ut menyn

Gruppmenyer

Grodan kan ta emot gruppbokningar från fjorton personer. Vi erbjuder två olika menyer att välja emellan och för att uppnå bästa upplevelse, service och kvalitet på er beställning gäller en och samma meny för hela sällskapet förutom matallergier och vegetarisk kost. Om ni inte finner våra menyer tillfredsställande så går det att komponera en egen meny utefter vår à la carte meny, hör gärna av er till oss så hjälper vi gärna till. Vi önskar få förbeställningen minst fyra dagar innan ankomst. Dryck, kaffe och avec kan självklart också förbeställas och vår sommelier hjälper gärna till. 

COCKTAILS

5 cl, 175 kr

Farmland

Zubrowka, Likör 43, Äpple, Socker, Citron, Grädde

PJ

Gin, Vanilj, Citron, Socker, Jordgubbs Puré, Soda

Mississippi Grace

Gin, Campari, Fläderlikör, Lime, Socker, Äggvita, Grapesoda

 

Granna

Vodka, Granatäpple, Citron, Socker, Äggvita

Apricot

Ljus Rom, likör 43, Aprikos, Citron, Socker

Grape me up

Pisco, Strega, Grapelikör, Citron, Socker, Absinthe

Grodans rum

Vi har flera olika rum anpassade för olika typer av stämningar.

Kyrkan

Namnet är inte helt opassande. Välvda tak, ett kyrkskeppsformat rum.......Altaret är dock ersatt med en hovmästarpulpet. Att sitta i Kyrkan är allt annat än en tyst företeelse; här har man god koll på ankommande och avgående sällskap till såväl matsal som bar.

 

Loungen

Mittemellan restaurang och bar ungefär. Avslappnat och informellt i mjuka fåtöljer. Bjuder in till samtal över en frukost eller en kopp kaffe. Utmärkt för en lunch eller ett glas av något gott med en gammal vän när man inte vill att alla andra gamla vänner ska dimpa ner bredvid.

 

Matsalen

Den franska matsalen är den klassiska delen där den ursprungliga restaurangen fanns. Tror vi, i varje fall. Kristallkronor, stukaturer och målningar vittnar om en annan tidsålder. En svunnen era då man lät måltiden göra anspråk på tiden. Vägkrogens antites skulle man kunna säga. 

 

 

Baren

Alltings hjärta. Där vägarna korsas. Meningen med Livet. Grodans bar är under ständig förändring. Frukostsamtal till doften av espressomaskinen. Smockfull lunch. Luftigt ljus på tidig eftermiddag. Högljudd afterwork. Sommartid öppnar vi upp fönstren till uteserveringen.  Grodans bar är ändå som en gammal vän. Men även gamla vänner följer med sin tid annars blir deras sällskap alltför förutsägbart, för att inte säga tråkigt.

 

Bakfickan

Många har inte ens sett den här delen av Grodan. Bakfickan gränsar mot bakgården och har stora, vackra fönster som släpper in ljuset när det behagar infinna sig. Samtidigt ser man in till kockar och kallskänkor och kan betrakta deras värv. Bakfickans bås underlättar för lite mer diskreta samtal. 

 

Chambre Separée

Vill ni sitta ostört? Fråga viskande efter bord 39 eller 48. Båda borden ligger rejält avskilda även om de är en del av restaurangen. Vinbaren har även ett avskilt bås för samma ändamål.

 

Vinbaren

Källaren genomgick en total metamorfos för några år sedan. Här finns nu en välfylld vinkällare med närmare 400 viner att välja bland. Vinbaren blir en suverän festlokal av alla de slag. Releasepartyn, mindre företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner från Grodan.

 

Uteserve­ringen

Markiserna har vevats ut, rosévinet är ställt på kylning och de lätta salladerna bringar oss i villfarelse att vi kommer att se helt okej ut på beachen i juli, vilket är lika sannolikt som mängdrabatt på Systemet. Vårkänslorna förstärks av de läppstiftsröda caféstolarna som har något lätt förföriskt över sig. Här på Grodan drar vi på infravärmen och plockar fram plädar redan när kvicksilvret masar sig över nollstrecket. Eftersom Grev Turegatan inte ligger på Rivieran, fegar vi ur och glasar in serveringen vintertid.

Våra festlokaler

Den här byggnaden har varit hem för fester sedan den tiden kalaspunchen levererades med häst och vagn med en kusk som gärna provsmakade av lasten. Ja, i slutet av 1800-talet öppnade engelsmannen Richard Tattersall ridhus med tillhörande klubb och restaurang i flera städer runt om i världen. Stockholm var givetvis med bland dem, varför det som idag är våra lokaler blev ett välbesökt etablissemang. Vi är många som också minns Bolaget och måndagsklubben! Vi misstänker att stammisarna redan på den tiden satte sin prägel på krogen. De två huvudsakliga lokalerna är Festvåningen samt Vinbaren varav den förra är klassiskt elegant medan Vinbaren känns modernt kontinental (betyder ungefär kontinentalt modern).

Läs mer om alla våra eventlokaler

Festvåning

Mitt i Stockholm, vid pulsen kring Stureplan, döljs en sal som talar sitt eget språk. Sällan har väl epitetet festvåning stämt in så väl. De här salarna (de är egentligen fyra stycken -en sal och tre salonger), från förra sekelskiftet har renoverats av den sortens kulturhantverkare som smyger i strumplästen och bär verktygen i mjukmadrasserad bag för att inte riskera repa ett stjärnparkettinlägg eller en spegelvägg.

 

De magnifika stuckaturerna, sidentapeterna, kristallkronorna och utsmyckningarna i guld och vitt, får andra östermalmsvåningar att, vid en jämförelse, se ut som de ingick 60- och 70-talets miljonprogram. Här arrangerar vi bröllopsmiddagar och andra grandiosa tillställningar under gnistrande kristallkronor. 172 lyckliga personer kan sitta otvunget med gott armbågsrum runt vackert dukade bord. (8 pers/bord). Festvåningen är alltså uppdelad på flera salar med skjutdörrar emellan. Därför kan man även träffas ett mindre sällskap för t ex en företagspresentation eller födelsedagsbjudning. Allt är möjligt. Grodans kockar sätter mer än gärna samman ett aptitligt menyförslag utöver de ordinarie.

 

Grodan disponerar festvåningen tillsammans med IVA Konferenscenter (som är en del av Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademien) som även har toppmoderna konferenslokaler i varierade storlekar i nära anslutning till festvåningen.

 

Eftersom det inte finns två fester som är exakt likadana så planerar ni upplägget för varje arrangemang tillsammans med vår bankettansvarige Larisa.
festvaning@grodan.se 

 

 

 

Hitta hit

Kontakt

Grev Turegatan 16, Stockholm
Telefon: 08-679 61 00
E-mail: grevture@grodan.se

Facebook: Grodan Grev Ture
Instagram: @GrodanGrevTure

Öppettider

Måndag
07.30- 22.00

Tisdag
07.30-22.00

Onsdag 
07.30-23.00

Torsdag
07.30-23.00

Fredag
07.30-01.00​

Lördag 
12.00-01.00

Söndag 
12.00-21.30

Prenumerera på vårt nyhetsbrev



Om oss

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800 - talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

 

Vi som äger Grodan är Mats, Clas och Jens Broström samt Peter Yllmark.

 

Grodan Grev Ture ingår i Groupe Grenouille tillsammans med Grodan Kungliga Operan och Strömterrassen i Operahuset.

 

 

Jobba på Grodan

På Grodan är vi ett glatt gäng med ett brinnande intresse för god mat och dryck. Vår uppgift är att varje enskild gäst ska känna sig speciell och lämna restaurangen mätt och belåten.

Vi söker alltid servitörer/servitriser och kockar med minst 5 års erfarenhet från a la carte servering.
Läs mer här.

Välkommen till Grodan!