Translate

Restaurang Grodan

Kungliga Operan

Boka bord

Eller vår systerkrog

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

Varmt välkomna! ​

Meny

Förrätter

Entrees

Löjrom

305 / 385 kr

Löjrom (30g/50g), gräddfil, rödlök, brioche

20 g svensk störkaviar från Småland

395 kr

Gräddfil, rödlök, smörstekt brioche, citron

Carpaccio

225 kr

Tunt skivad hängmörad oxfile, tryffel, hasselnötter, comté och picklad rotselleri

Västerbottens royal

185kr

Lättstekta kantareller, krondillspicklad silverlök, karamellsten, röd endive och krispigt bröd

Gratinerade sniglar

175 kr

Persilja, citron, fänkål, pastis, surdegsbröd

Hummerbisque

195 kr

Picklade tomater, rättika, färskost, skaldjursmousseline och röd curry

Boquerones

155kr

inlagda kronärtskockor, rostat surdegsbröd och espelettepeppar

Klassisk Biff Tartar

185 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise

Grodans skaldjur

Fruits de Mer

Hummer (Vid tillgång)

290 / 440kr

Kokt eller gruyèregratinerad, serveras med citron, dill och toast

Halv krabba

165 kr

Hovmästarsås och rostat bröd

Räkor 200g (Vid tillgång)

185 kr

Aioli och rostat bröd.

Havskräftor 150G

195 kr

Aioli, citron och rostat bröd

Skaldjursplatå

855 kr

1/2 hummer, 1/2 krabba, 1 havskräfta, Ostron Super chironfils no3, Fine de clarie Lafosse nr 3 och en näve räkor. Serveras med hovmästarsås, schalottenvinägrett, majonnäs och rostat bröd.

Ostron

Fines de claire #3

40 kr/ 1 st, 180 kr / 6 st

Serveras med migonette, citron och fermenterad chilisås

Husets Champagne

NV Henriot Souverain Brut

Champagne Frankrike

195 / 1050 kr

Hors d'œuvre

Marconamandlar

70 kr

Pimiento

70 kr

de Padron

Txistorra

85 kr

Baskisk chorizo

Oliver

60 kr

Lunch v. 40

Dagens tips

179 kr

Serveras vardagar 11.00-14.00

Måndag

Bakad kyckling med oliver, ruccola, parmesan, tomatsky och rostad potatis

Tisdag

Viltfärsjärpar med pressgurka, svartvinbärsgele, gräddsås och potatispuré

Onsdag

Havets Wallenbergare med gröna ärtor, råhyvlad fänkål, brynt smör och potatispuré

Torsdag

Kalvgryta med salvia, tomat, gremolata och saffransris

Fredag

Bakad fläsksida med vaxbönor, rosmarinsky och alsacepotatis

 

Veckans vegetariska

179 kr

Pocherat ägg med kronärtskocka, spenat och hollandaisesås

Veckans fisk

265 kr

Bakad lax med grönkål, purjolök, dragon, forellrom, vitvinssås

Veckans sallad

235kr

Chevresallad, friterad chevreost, bakade betor, dijonsenap, pumpa, rostade valnötter

Alltid på Grodan

Kalvlever

255 kr

Champinjoner, bacon, kaprisbär, äpple, portvinssås och potatispuré

Lövbiff

240 kr

Färskriven pepparrot, äggula och pommes frites

Klassisk raggmunk

205 kr

Rimmat fläsk och rårörda lingon

Fiskgryta

265 kr

Räkor, musslor, aioli, krutonger

Garnityr

Caesarsallad

65 kr

Bearnaisesås

35 kr

Pommes frites

45 kr

Vitlöksbröd

55 kr

Tomat- och löksallad

55 kr

Ångade grönsaker

efter säsong

60 kr

Kött

Viandes

Biff Rydberg

385 kr

Tärnad stekt oxfilé, tärnad stekt potatis, bräserad lök, senapscrème och äggula

Klassisk Biff Tartar

255 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise

Entrecote

425 kr

Rödvinssås, bearnaisesås och pommes frites

Wallenbergare

275 kr

Rårörda lingon, gröna ärtor, brynt smör, potatispuré

Oxkorv

285 kr

Höstäpple, calvados, bakad lök, rödvinssky, rotfruktscremé

Fisk

Poissons

Helstekt rödtunga

345 kr

Kronärtskockscremé, tomater, räkor, brynt smör och marcona mandlar

Bakad fjällröding

335 kr

Saffransaioli, chili, Blåmusselvelouté, rå hyvlade och kokta sensommar primörer

Raggmunk med löjrom

335 / 405 kr

Löjrom (30g/50g), crème fraiche, rödlök, citron

Grodans skaldjurspasta

255kr

Linguini, vitt vin, räkor, musslor, tomat, örter, citron

Sallad & Vego

Caesarsallad

225 kr / 245 kr

Majskyckling eller räkor.
Romansallad, caesardressing, parmesan, krutonger och bacon

Gröna raggmunken

235 kr

Ostronskivling, champinjoner inlagda krusbär, Västerbottensost

Vegetariska kroppkakor

245 kr

karamelliserad lök och comte serveras med calvadosflamberade äpple, lingon, svartkål och brynt sojasmör

Dessert

Ostar från Androuet

180 kr

3 franska ostar med tillbehör

PAVLOVA

135 kr

Passionsfruktscurd, hallon, lättvispad grädde

CRÈME BRÛLÉE

115 kr

Bourbonvanilj

Glass coupe

90 kr eller 50 kr / kula

2 kulor valfri glass/sorbet med knäckflarn

Tryffel

39 kr / st

Vaniljpannacotta

145 kr

Citroncurd, rårörda blåbär, salt karamell och kokos

Gruppmenyer

Grodan kan ta emot gruppbokningar från fjorton personer. Vi erbjuder två olika menyer att välja emellan och för att uppnå bästa upplevelse, service och kvalitet på er beställning gäller en och samma meny för hela sällskapet förutom matallergier och vegetarisk kost. Om ni inte finner våra menyer tillfredsställande så går det att komponera en egen meny utefter vår à la carte meny, hör gärna av er till oss så hjälper vi gärna till. Vi önskar få förbeställningen minst fyra dagar innan ankomst. Dryck, kaffe och avec kan självklart också förbeställas och vår sommelier hjälper gärna till. 

Frukost

I skålen

Havregrynsgröt

Äppelmos smaksatt med kardemumma & Grodans granola

78 kr

Yoghurt

Grodans granola eller Skuren frukt

79 kr

Råggrynsgröt

Havremjölk, jordnötssmör, banan, chiafrön

78 kr

Skuren frukt

89 kr

 

På fatet

Avokadomacka

Pocherat ägg, philadelphia. picklad rödlök & rostade solrosfrön

99 kr

Äggsmörgås

Kaviar, machesallad, syrad rödlök

88 kr

Kontinentalbricka

Rostat bröd, skivad ost, skinka, smör, apelsinmarmelad

79 kr

Bananpannkaka

Nutella eller Jordnötssmör

89 kr

Varm macka

Ost, skinka, dijonsenap, tomat

99 kr

Från hönan

Omeletter

- Gruyère & svartrökt skinka
- Tomat, ost & spenat
- Kallrökt lax & spenat

119 kr

Ägg Benedict

Smörstekt bröd med bräckt skinka, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise

134 kr

Ägg Royale

Smörstekt bröd med kallrökt lax, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise

142 kr

Ägg Florentine

Smörstekt bröd med bladspenat, pocherat ägg, hollandaise

132 kr

Äggröra

Serveras med bacon eller kallrökt lax, du väljer!

124 kr

Briochemacka

Äggröra med avokado och knaperstekt bacon

119 kr

 

Side orders

34 kr

Halv avokado

Kokt ägg

Halv grapefrukt

Croissant

Naturell eller med Nutella

Rostat bröd

 

Juicer

Tropicana

59 kr

Apelsin, äpple, grapefrukt

Virgin Mary

69 kr

Ingefärsshot

35 kr

Färskpressad apelsinjuice

69 kr

 

Kaffe/te

Bryggkaffe

43 kr

Te från Brunkullan

Svart, grönt eller rött

43 kr

Cafe Latte

55 kr

Cappuccino

49 kr

Espresso/Macchiato

Enkel/dubbel

32 kr/48kr

Välkomna in till vår, vid denna tidpunkt, stillsamma lounge eller bar och avnjut dagens kanske viktigaste mål - frukost!  Frukosten på Grodan serveras vardagar mellan 07,30 - 10,30.

Skriv ut menyn

Skaljul
i
Grodans Bankettsal

 

Grodans maritima julbord är en nästintill helig tradition för oss och många av våra gäster. Som namnet antyder så hittar du alla havets läckerheter i en dignande buffé, som vi kallar Grodans Skaljulbord. Här kan du frossa i havets läckerheter som hummer, havskräftor, ostron, räkor samt ett urval mer klassiska inlägg som gravad lax, sill och Janssons frestelse.
Vi kommer även i år att duka upp det i Grodans pampiga Bankettsal anno 1896. En bra nyhet för dig som kanske inte haft möjlighet att besöka dessa salar.

Skaljulbordet serveras från den 24 november till den 22 december.
1495:-/person - kvällssittning
1195:-/person - lördagsbrunch

Vi kan även erbjuda chambre separée för både mindre och större sällskap.

Tveka inte att kontakta oss för bokning eller för mer information.

Boka bord

 

Skaldjurs-buffé

Hummersoppa

(serveras som förrätt)

Nykokt hummer

Fine de claire ostron

Färska räkor

Krabba

Havskräftor

Rökta räkor

3 sorters lax

Gubbröra

Skagenröra

Sikrom med tillbehör

Laxterrin

Skaldjurspaté

Mango- & avokadosalsa

Kokta musslor

Fiskgryta

Västerbottenpaj

Janssons frestelse

Svartrötter med tryffel

6 sorters
sill och strömming

Dessertbord

Julinspirerade desserter

Ostar från Androuet

Julgodis

Tryfflar och fudge

Cognac

Braastad VSOP

38 kr/cl

Braastad XO

52 kr/cl

Brandy

Miguel Torres 10, Spanien

30 kr/cl

Calvados

Boulard VSOP

34 kr/cl

Boulard XO

48 kr/cl

Whiskey

The Macallan 12 y.o

36 kr/cl

Glenfiddich 18 y.o

48 kr/cl

Brännvin

Aalborg Jubileums Aquavit

30 kr/cl

Bäska droppar

30 kr/cl

Hallands Fläder

30 kr/cl

O.P. Anderson

30 kr/cl

Skåne Aquavit

30 kr/cl

COCKTAILS

5 cl, 175 kr

Mexican Butterfly

Tequila, Fläder, Lime, Mynta, Agavesirap

Boulvardier

Bourbon, Campari, Antica Formula

Hendrick´s Tonic

Hendricks Gin, Tonic, Gurka

 

 

Flinker

Remy Martin VSOP, Aprikos, Citron, Socker, Vitt vin

Snowflake

Vodka, Likör 43, Ljus kakao, Mjölk

Coco chanel

Vodka, Cartron Äpple, Citron, Cocos

Grodans rum

Vi har flera olika rum anpassade för olika typer av stämningar.

Kyrkan

Namnet är inte helt opassande. Välvda tak, ett kyrkskeppsformat rum.......Altaret är dock ersatt med en hovmästarpulpet. Att sitta i Kyrkan är allt annat än en tyst företeelse; här har man god koll på ankommande och avgående sällskap till såväl matsal som bar.

 

Loungen

Mittemellan restaurang och bar ungefär. Avslappnat och informellt i mjuka fåtöljer. Bjuder in till samtal över en frukost eller en kopp kaffe. Utmärkt för en lunch eller ett glas av något gott med en gammal vän när man inte vill att alla andra gamla vänner ska dimpa ner bredvid.

 

Matsalen

Den franska matsalen är den klassiska delen där den ursprungliga restaurangen fanns. Tror vi, i varje fall. Kristallkronor, stukaturer och målningar vittnar om en annan tidsålder. En svunnen era då man lät måltiden göra anspråk på tiden. Vägkrogens antites skulle man kunna säga. 

 

 

Baren

Alltings hjärta. Där vägarna korsas. Meningen med Livet. Grodans bar är under ständig förändring. Frukostsamtal till doften av espressomaskinen. Smockfull lunch. Luftigt ljus på tidig eftermiddag. Högljudd afterwork. Sommartid öppnar vi upp fönstren till uteserveringen.  Grodans bar är ändå som en gammal vän. Men även gamla vänner följer med sin tid annars blir deras sällskap alltför förutsägbart, för att inte säga tråkigt.

 

Bakfickan

Många har inte ens sett den här delen av Grodan. Bakfickan gränsar mot bakgården och har stora, vackra fönster som släpper in ljuset när det behagar infinna sig. Samtidigt ser man in till kockar och kallskänkor och kan betrakta deras värv. Bakfickans bås underlättar för lite mer diskreta samtal. 

 

Chambre Separée

Vill ni sitta ostört? Fråga viskande efter bord 39 eller 48. Båda borden ligger rejält avskilda även om de är en del av restaurangen. Vinbaren har även ett avskilt bås för samma ändamål.

 

Vinbaren

Lokalen genomgick en total metamorfos för några år sedan. Här finns nu en välfylld vinkällare med närmare 400 viner att välja bland. Vinbaren är numera en naturlig del av restaurangen men också en suverän festlokal av alla de slag. Födelsedagsfirande, mingel, företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner på Grodan Grev Ture.

 

Uteserve­ringen

Markiserna har vevats ut, rosévinet är ställt på kylning och de lätta salladerna bringar oss i villfarelse att vi kommer att se helt okej ut på beachen i juli, vilket är lika sannolikt som mängdrabatt på Systemet. Vårkänslorna förstärks av de läppstiftsröda caféstolarna som har något lätt förföriskt över sig. Här på Grodan drar vi på infravärmen och plockar fram plädar redan när kvicksilvret masar sig över nollstrecket. Eftersom Grev Turegatan inte ligger på Rivieran, fegar vi ur och glasar in serveringen vintertid.

Våra festlokaler

Den här byggnaden har varit hem för fester sedan den tiden kalaspunchen levererades med häst och vagn med en kusk som gärna provsmakade av lasten. Ja, i slutet av 1800-talet öppnade engelsmannen Richard Tattersall ridhus med tillhörande klubb och restaurang i flera städer runt om i världen. Stockholm var givetvis med bland dem, varför det som idag är våra lokaler blev ett välbesökt etablissemang. Vi är många som också minns Bolaget och måndagsklubben! Vi misstänker att stammisarna redan på den tiden satte sin prägel på krogen. De två huvudsakliga lokalerna är Festvåningen samt Vinbaren varav den förra är klassiskt elegant medan Vinbaren känns modernt kontinental (betyder ungefär kontinentalt modern).

Läs mer om alla våra eventlokaler

Festvåning

Mitt i Stockholm, vid pulsen kring Stureplan, döljs en sal som talar sitt eget språk. Sällan har väl epitetet festvåning stämt in så väl. De här salarna (de är egentligen fyra stycken -en sal och tre salonger), från förra sekelskiftet har renoverats av den sortens kulturhantverkare som smyger i strumplästen och bär verktygen i mjukmadrasserad bag för att inte riskera repa ett stjärnparkettinlägg eller en spegelvägg.

 

De magnifika stuckaturerna, sidentapeterna, kristallkronorna och utsmyckningarna i guld och vitt, får andra östermalmsvåningar att, vid en jämförelse, se ut som de ingick 60- och 70-talets miljonprogram. Här arrangerar vi bröllopsmiddagar och andra grandiosa tillställningar under gnistrande kristallkronor. 172 lyckliga personer kan sitta otvunget med gott armbågsrum runt vackert dukade bord. (8 pers/bord). Festvåningen är alltså uppdelad på flera salar med skjutdörrar emellan. Därför kan man även träffas ett mindre sällskap för t ex en företagspresentation eller födelsedagsbjudning. Allt är möjligt. Grodans kockar sätter mer än gärna samman ett aptitligt menyförslag utöver de ordinarie.

 

Grodan disponerar festvåningen tillsammans med IVA Konferenscenter (som är en del av Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademien) som även har toppmoderna konferenslokaler i varierade storlekar i nära anslutning till festvåningen.

Eftersom det inte finns två fester som är exakt likadana så planerar ni upplägget för varje arrangemang tillsammans med vår bankettansvarige Larisa. festvaning@grodan.se 

Se vår menyer här:
Bankettmenyer

 

 

Vinbaren

Källaren genomgick en total metamorfos för några år sedan.  Vinbaren blir en suverän festlokal av alla de slag. Releasepartyn, mindre företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner från Grodan.

 

En trappa ned från Grodan göms en vinkällare med flera tusen vinflaskor. Där har du inget att hämta men däremot i Vinbaren intill. Under 90-talet gav denna lokal plats för några av världens främsta DJs, så som bl a Swedish House Mafia och Eric Prydz. Då i en helt annan skepnad och under namnet Cocktail Club. Nu för tiden är det dock betydligt stillsammare.

 

Här kan man sitta ett gäng på upp till 40 personer, äta något gott och dricka något ännu godare. Vad som inte är så känt är att den här baren är perfekt att hyra för t ex ett mingelparty, födelsedagskalas, representationsmiddag eller ett boksläpp. Några artister har även använt Vinbaren för releaseparty av ett nytt album.  Vid mingel kan man vara upp till 80 personer och fortfarande ha tånaglarna intakta när man hasar sig hem.

 

 

 

Välkommen att upptäcka Vinbaren under Grodan.

 

 

Skicka din förfrågan till grevture@grodan.se så berättar vi mer!

 

Se vår menyer här:
Gruppmenyer

 

Våra gruppmenyer serveras till minimum 14 personer och alla i sällskapet väljer samma meny,  förutom specialkost samt allergier. Vi behöver er förbeställning 4 dagar innan ankomst.

 

Hitta hit

Kontakt

Grev Turegatan 16, Stockholm
Telefon: 08-679 61 00
E-mail: grevture@grodan.se

Facebook: Grodan Grev Ture
Instagram: @GrodanGrevTure

Öppettider

Måndag
11.30- 22.00

Tisdag
07.30-22.00

Onsdag 
07.30-23.00

Torsdag
07.30-23.00

Fredag
07.30-01.00​

Lördag 
12.00-01.00

Söndag 
12.00-22.00

Avvikande öppettider


Prenumerera på vårt nyhetsbrev



Om oss

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800 - talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

 

Vi som äger Grodan är Mats, Clas och Jens Broström samt Peter Yllmark.

 

Grodan Grev Ture ingår i Groupe Grenouille tillsammans med Grodan Kungliga Operan och Strömterrassen i Operahuset.

 

 

Jobba på Grodan

På Grodan är vi ett glatt gäng med ett brinnande intresse för god mat och dryck. Vår uppgift är att varje enskild gäst ska känna sig speciell och lämna restaurangen mätt och belåten.

Vi söker alltid servitörer/servitriser och kockar med minst 5 års erfarenhet från a la carte servering.
Läs mer här.

Välkommen till Grodan!