Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.
Varmt välkomna!
Meny
Förrätter
Vitlöksgratinerade sniglar
175 krPersilja, surdegsbröd
William Hill Chardonnay
Napa Valley, USA
180 / 720 krBurrata
175 krSemitorkade tomater, basilika, vitlöksbröd, pinjenötter
Nastl Grüner Veltliner Langenlois
Kamptal Österrike
150 / 599 krLöjrom
270 / 345 krLöjrom (30g/50g), gräddfil, rödlök, brioche
Pommery Apanage Blanc de Blancs
Champagne Frankrike
186 / 990 krToast skagen
195krSmörstekt bröd, Kalix löjrom, dill, citron
Gentleman Riesling
Rheingau, Tyskland
140 / 560 kr20 g svensk störkaviar från Småland
395 krgräddfil, rödlök, rostad brioche, citron
2004 Pommery Cuvée Luise Brut Nature
Champagne Frankrike
2000 krKlassisk Biff Tartar
185 krSilverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise
Arbois Rouge Tradition, Domaine Rolet,
Jura Frankrike
150/600 krFärska räkor 200g
180 krAioli och rostat bröd
Gentleman Riesling
Rheingau, Tyskland
140 / 560 krGazpacho
175 krVitlöksbröd, koriander,
Viticcio Vermentino
Toscana, Italien
148 / 595 krOstron
Fine de Claire Nr 3
34 kr/ 1 st, 170 kr / 6 stServeras med migonette och citron. Vid tillgång.
Kött
Biff Rydberg
345 krTärnad stekt oxfilé, tärnad stekt potatis, bräserad lök, senapscrème och äggula
Lemberg Pinot Noir
Western Cape Sydafrika
180 / 720 krKlassisk Biff Tartar
255 krSilverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise
Arbois Rouge Tradition, Domaine Rolet,
Jura Frankrike
150/600 krEntrecote
445 krRödvinssås, bearnaisesås och pommes frites
Louis M Martini Cabernet Sauvignon
Kalifornien Usa
169 / 676 krKöttbullar
245 krGräddsås, rårörda lingon, pressgurka, potatispuré
Ghost Pine Zinfandel
Kalifornien USA
147 / 590 krGrodans clubsandwich
195 krKonfiterad kyckling, nobisdressing, bacon, tomat, pommes frites
Sallad & Vego
Caesarsallad
205 kr / 235 krMajskyckling eller räkor.
Romansallad, caesardressing, parmesan, krutonger och bacon
Martín Códax Albariño
Rias Baxias Spanien
145 / 580 krGröna raggmunken
220 krSommarkantareller, västerbottensost, rårörda svartavinbär, gräddfil
Viticcio Vermentino
Toscana, Italien
148 / 595 krHors d'Oevres
Marconamandlar
70 krPimiento
70 krde Padron
Txistorra
85 krBaskisk chorizo
Oliver
60 krPata Negra 100g
245 krRödräka
120 krchilli, surdegsbröd
Boquerones
115krKörvel- surdegsbröd
Dessert
PAVLOVA
130 krPassionsfruktscurd, hallon, lättvispad grädde
Nastl eiswein welschriesling
Österrike
38 kr / clMarinerade jordgubbar
135 krMaräng, lättvispad grädde, vaniljglass
Delas Muscat Beaumes de Venise
Rhône Frankrike
25 kr / clCRÈME BRÛLÉE
110 krBourbonvanilj
2008 Tokaj Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Ungern
24 kr / clGlass coupe
80 kr eller 45 kr / kula2 kulor valfri glass/sorbet med knäckflarn
East India Solera Emilio Lustau Jerez
Palomino Fino Pedro Ximénex Spanien
18 kr / clTryffel
39 kr / stFisk
Ångad Torskrygg
345 krRäkor, pepparrot, ägg, brynt smör och potatis
Chablis Saint Martin, Laroche
Bourgogne Frankrike
190 / 760 krRimmad lax
265Dillstuvad potatis, citron
Chablis Saint Martin, Laroche
Bourgogne Frankrike
190 / 760 krMoule marinière
185kr/235krBlåmusslor, schalottenlök, vitlök, vitt vin, grädde, aioli
Martín Códax Albariño
Rias Baxias Spanien
145 / 580 krRaggmunk med löjrom
295 / 365 krLöjrom (30g/50g), crème fraiche, rödlök, citron
Pommery Brut Royal Rosé
Champagne Frankrike
185 / 950 krGrodans skaldjurspasta
255krLinguini, vitt vin, räkor, musslor, pulpo, tomat, örter, citron
Nastl Grüner Veltliner Langenlois
Kamptal Österrike
150 / 599 krAlltid på Grodan
Klassisk raggmunk
195 krRimmat fläsk och rårörda lingon
Ghost Pine Zinfandel
Kalifornien USA
147 / 590 krFiskgryta
245 krRäkor, musslor, aioli, krutonger
Nastl Grüner Veltliner Langenlois
Kamptal Österrike
150 / 599 krCOCKTAILS
5 cl, 165 kr
Hugo
Fläderlikör, cava, soda, mynta
Rosie
Grapefruktlikör, citron, socker, rosé
Paloma
Tequila, Lime, Grape soda
Aperol spritz
Aperol, Cava, Apelsin, Soda
Coco chanel
Vodka, Äppel likör, Citron, Cocos
Hendricks GT
Hendricks gin, Tonic, Gurka, Svartpeppar
Grodans rum
Vi har flera olika rum anpassade för olika typer av stämningar.
Kyrkan
Namnet är inte helt opassande. Välvda tak, ett kyrkskeppsformat rum.......Altaret är dock ersatt med en hovmästarpulpet. Att sitta i Kyrkan är allt annat än en tyst företeelse; här har man god koll på ankommande och avgående sällskap till såväl matsal som bar.
Loungen
Mittemellan restaurang och bar ungefär. Avslappnat och informellt i mjuka fåtöljer. Bjuder in till samtal över en frukost eller en kopp kaffe. Utmärkt för en lunch eller ett glas av något gott med en gammal vän när man inte vill att alla andra gamla vänner ska dimpa ner bredvid.
Matsalen
Den franska matsalen är den klassiska delen där den ursprungliga restaurangen fanns. Tror vi, i varje fall. Kristallkronor, stukaturer och målningar vittnar om en annan tidsålder. En svunnen era då man lät måltiden göra anspråk på tiden. Vägkrogens antites skulle man kunna säga.
Baren
Alltings hjärta. Där vägarna korsas. Meningen med Livet. Grodans bar är under ständig förändring. Frukostsamtal till doften av espressomaskinen. Smockfull lunch. Luftigt ljus på tidig eftermiddag. Högljudd afterwork. Sommartid öppnar vi upp fönstren till uteserveringen. Grodans bar är ändå som en gammal vän. Men även gamla vänner följer med sin tid annars blir deras sällskap alltför förutsägbart, för att inte säga tråkigt.
Bakfickan
Många har inte ens sett den här delen av Grodan. Bakfickan gränsar mot bakgården och har stora, vackra fönster som släpper in ljuset när det behagar infinna sig. Samtidigt ser man in till kockar och kallskänkor och kan betrakta deras värv. Bakfickans bås underlättar för lite mer diskreta samtal.
Chambre Separée
Vill ni sitta ostört? Fråga viskande efter bord 39 eller 48. Båda borden ligger rejält avskilda även om de är en del av restaurangen. Vinbaren har även ett avskilt bås för samma ändamål.
Vinbaren
Källaren genomgick en total metamorfos för några år sedan. Här finns nu en välfylld vinkällare med närmare 400 viner att välja bland. Vinbaren blir en suverän festlokal av alla de slag. Releasepartyn, mindre företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner från Grodan.
Uteserveringen
Markiserna har vevats ut, rosévinet är ställt på kylning och de lätta salladerna bringar oss i villfarelse att vi kommer att se helt okej ut på beachen i juli, vilket är lika sannolikt som mängdrabatt på Systemet. Vårkänslorna förstärks av de läppstiftsröda caféstolarna som har något lätt förföriskt över sig. Här på Grodan drar vi på infravärmen och plockar fram plädar redan när kvicksilvret masar sig över nollstrecket. Eftersom Grev Turegatan inte ligger på Rivieran, fegar vi ur och glasar in serveringen vintertid.
Våra festlokaler
Den här byggnaden har varit hem för fester sedan den tiden kalaspunchen levererades med häst och vagn med en kusk som gärna provsmakade av lasten. Ja, i slutet av 1800-talet öppnade engelsmannen Richard Tattersall ridhus med tillhörande klubb och restaurang i flera städer runt om i världen. Stockholm var givetvis med bland dem, varför det som idag är våra lokaler blev ett välbesökt etablissemang. Vi är många som också minns Bolaget och måndagsklubben! Vi misstänker att stammisarna redan på den tiden satte sin prägel på krogen. De två huvudsakliga lokalerna är Festvåningen samt Vinbaren varav den förra är klassiskt elegant medan Vinbaren känns modernt kontinental (betyder ungefär kontinentalt modern).
Läs mer om alla våra eventlokaler
Festvåning
Mitt i Stockholm, vid pulsen kring Stureplan, döljs en sal som talar sitt eget språk. Sällan har väl epitetet festvåning stämt in så väl. De här salarna (de är egentligen fyra stycken -en sal och tre salonger), från förra sekelskiftet har renoverats av den sortens kulturhantverkare som smyger i strumplästen och bär verktygen i mjukmadrasserad bag för att inte riskera repa ett stjärnparkettinlägg eller en spegelvägg.
De magnifika stuckaturerna, sidentapeterna, kristallkronorna och utsmyckningarna i guld och vitt, får andra östermalmsvåningar att, vid en jämförelse, se ut som de ingick 60- och 70-talets miljonprogram. Här arrangerar vi bröllopsmiddagar och andra grandiosa tillställningar under gnistrande kristallkronor. 172 lyckliga personer kan sitta otvunget med gott armbågsrum runt vackert dukade bord. (8 pers/bord). Festvåningen är alltså uppdelad på flera salar med skjutdörrar emellan. Därför kan man även träffas ett mindre sällskap för t ex en företagspresentation eller födelsedagsbjudning. Allt är möjligt. Grodans kockar sätter mer än gärna samman ett aptitligt menyförslag utöver de ordinarie.
Grodan disponerar festvåningen tillsammans med IVA Konferenscenter (som är en del av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien) som även har toppmoderna konferenslokaler i varierade storlekar i nära anslutning till festvåningen.
Eftersom det inte finns två fester som är exakt likadana så planerar ni upplägget för varje arrangemang tillsammans med vår vikarierande bankettansvarige Sylvester Lind 08-679 99 14 festvaning@grodan.se
Vinbaren
En trappa ned från Grodan göms en vinkällare med flera tusen vinflaskor. Där har du inget att hämta men däremot i Vinbaren intill. Under 90-talet gav denna lokal plats för några av världens främsta DJs, så som bl a Swedish House Mafia och Eric Prydz. Då i en helt annan skepnad och under namnet Cocktail Club. Nu för tiden är det dock betydligt stillsammare.
Här kan man sitta ett gäng på upp till 40 personer, äta något gott och dricka något ännu godare. Vad som inte är så känt är att den här baren är perfekt att hyra för t ex ett mingelparty, födelsedagskalas, representationsmiddag eller ett boksläpp. Några artister har även använt Vinbaren för releaseparty av ett nytt album. Vid mingel kan man vara upp till 120 personer och fortfarande ha tånaglarna intakta när man hasar sig hem.
Till julen är det numera tradition att vi dukar upp ett annorlunda julbord med fokus på havets läckerheter - ett maritimt Skaljulbord. Vi har knappt viskat i motvind om detta, ändå har mottagandet varit överväldigande. Champagne och krispiga Loireviner till hummer och ostron upplevs uppenbarligen rätt befriande efter adventssöndagarnas diet på glögg och pepparkakor.
Välkommen att upptäcka Vinbaren under Grodan.
Klassiska menyn
Säsongsmenyn
Våra gruppmenyer serveras till minimum 12 personer och alla i sällskapet väljer samma meny, förutom specialkost samt allergier. Vi behöver er förbeställning 4 dagar innan ankomst.
Hitta hit
Kontakt
Grev Turegatan 16, Stockholm
Telefon: 08-679 61 00
E-mail: grevture@grodan.se
Facebook: Grodan Grev Ture
Instagram: @GrodanGrevTure
Öppettider
Måndag
12.00- 22.00
Tisdag
12.00-22.00
Onsdag
12.00-23.00
Torsdag
12.00-23.00
Fredag
12.00-00.00
Lördag
12.00-00.00
Söndag
12.00-21.30
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Om oss
Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800 - talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.
Vi som äger Grodan är Mats, Clas och Jens Broström samt Peter Yllmark.
Grodan ingår i Groupe Grenouille tillsammans med di Sotto, Strömterrassen och Guldterrassen i Operahuset.
Jobba på Grodan
På Grodan är vi ett glatt gäng med ett brinnande intresse för god mat och dryck. Vår uppgift är att varje enskild gäst ska känna sig speciell och lämna restaurangen mätt och belåten.
Vi söker alltid servitörer/servitriser med minst 5 års erfarenhet från a la carte servering.
Maila er ansökan till Restaurangchefen Kim@grodan.se
Välkommen till Grodan!
Utvalda bilder
Brasan i Loungen
Kyrkan
Matsalen
Vinkällaren
Bord 48
Bord 163 i Vinbaren
Få vårt nyhetsbrev
Nyheter från Grodan & Operarestaurangerna | Brasseriet, Strömterrassen och Guldterrassen.
När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.